Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Expert na hybridnú vojnu Daniel Milo: Traviči prichádzajú zvonku

.marína Gálisová .rozhovory .téma

Daniel Milo patrí k zakladajúcim členom Centra boja proti hybridným hrozbám, ktoré pôsobí na ministerstve vnútra. Proti čomu bráni so svojimi spolupracovníkmi Slovensko? A má Slovensko, dlhoročne znepokojivo proruské, šancu spamätať sa?

Expert na hybridnú vojnu Daniel Milo: Traviči prichádzajú zvonku Boris Németh 10. apríl 2022 Bratislava: Zhromaždenie za mier na Slavíne, ktoré zvolal Smer-SD na čele s Robertom Ficom. Spolu so svojím straníckym kolegom Blahom sú v poslednom čase nepochybne kráľmi slovenskej dezinformačnej scény.

slováci sú údajne najhorší z Európy, čo sa týka podliehania ruským hybridným lžiam. Teda, to platilo pred pár rokmi. Ako je to teraz?

Podľa dát z rokov 2020 a 2021 je dlhodobý trend taký, že obyvatelia Slovenska v porovnaní s ostatnými ľuďmi minimálne v našom regióne nadpriemerne často vnímajú Rusko pozitívne. Aj vo vzťahu k Vladimírovi Putinovi mali až do vojny na Ukrajine vysokú mieru sympatií. To sa po vojne začalo meniť a dúfam, že časť populácie z toho vytriezvela. Ľudia si začínajú uvedomovať, že ich obraz o Rusku a Vladimírovi Putinovi je do istej miery falošný.

to je dobre, nie?

Áno, ale na druhej strane v rámci aktivít, ktoré robíme v Centre boja proti hybridným hrozbám, evidujeme od začiatku vojny a najmä za posledných pár týždňov mobilizáciu proruských aktérov a skupín. Po prvotnom šoku prešla značná časť dezinformačnej scény od témy covidu, ktorá bola dovtedy dominantná, dosť plynulo k téme Ukrajiny. Používajú zase rovnaké techniky: whataboutizmus, odvádzanie pozornosti, používanie dezinformácií, čiže preukázateľne nepravdivých informácií, alebo zasadzovanie udalostí do tzv. širšieho rámca v štýle „kto za to môže?“.

kedy vlastne vzniklo Centrum boja proti hybridným hrozbám?

Oficiálne bolo k 1. januáru tohto roku vytvorené v organizačnej štruktúre ministerstva vnútra. Reálne sme sa začali rozbiehať od začiatku marca. Plne funkční sme od 1. apríla.

nie je neskoro, že niečo takéto vzniká až teraz?

Potreba vybudovania špecializovaných kapacít pre hybridné hrozby bola na stole už dávno. Konkrétny záväzok týmto smerom sa prvýkrát objavil v programovom vyhlásení tejto vlády. Keby bolo centrum vzniklo o rok alebo o šesť mesiacov skôr, bolo by to super, ale buďme radi, že vôbec vzniklo. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite