Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prezident Asociácie súkromných lekárov Šóth: VšZP nebojuje ani len za vlastných poistencov

.šimon Jeseňák .rozhovory

Časť súčasnej vládnej garnitúry vyhlásila všetkému súkromnému džihád a neštíti sa šíriť mýty o tom, že štát je dobrý vlastník a neštátne zariadenia či ambulancie sú tí zlí. VšZP, teda notoricky stratová poisťovňa by sa mala biť za svojich pacientov a tlačiť na to aby sa dofinancoval celý sektor. Namiesto toho len mlčí a nebojuje za vlastných pacientov.

Prezident Asociácie súkromných lekárov Šóth: VšZP nebojuje ani len za vlastných poistencov Boris Németh

ako funguje súkromná ordinácia? Keď sa bežný človek pozrie na obraty súkromných ambulancií, nadobudne dojem, že sa jedná o mimoriadne lukratívny biznis. Ako fungujú súkromní ambulantní lekári?

Súkromní ambulantní lekári fungujú tak, že ambulantný poskytovateľ v prvom rade rozmýšľa o pacientovi. Gro všeobecných lekárov a ambulantných poskytovateľov rozmýšľa v prvom rade, ako zabezpečiť zdravotnú starostlivosť svojim pacientom. My sme dennodenne konfrontovaní s tým, aký je zdravotný stav pacienta, ako mu čo najlepšie pomôcť. Ja chápem, že veľkému penzu  našich pacientov sa to bude počúvať zle, pretože majú negatívnu skúsenosť, nedovolali sa, dlho čakajú, lieky nezaberajú, lekári a sestry nie sú ochotní. Verím tomu, že situácia je veľmi napätá. Kvôli tomu si myslím, že ambulantní poskytovatelia sú zhruba tí jediní, ktorí sa zaoberajú stavom pacienta. Vidíte to aj na tom, že keď mnohokrát počúvate diskusie s lekármi, tak nehovoria o tom, aké majú podmienky, ale akým spôsobom sa dopracujú k pacientovi, akým spôsobom sa mu snažia prinavrátiť zdravie a akým spôsobom sa snažia pre svoju komunitu pacientov zabezpečiť čo možno najlepšie prístrojové vybavenie alebo lieky. 

to je medicínska časť. Ako vzniká ambulancia? Aký je celý priebeh?

V prvom rade sa musíte nastaviť na to, že chcete byť ambulantným lekárom. 

teda podnikateľom. Pozorujem u lekárov, ktorí boli dlho v nemocnici a potom prešli do ambulantnej sféry, že potrebujú úplne zmeniť svoj mindset. 

To určite. Mám množstvo známych, ktorí sa museli takto zo dňa na deň preklopiť, hlavne u špecializovanej ambulantnej zdravotnej starostlivosti. Lekár v nemocnici príde do práce, má zabezpečené všetko od sestričky cez vybavenie, sanitárov. Ukážem to na príklade chirurgickej ambulancie. Lekár príde, odoperuje, napíše správu a ide domov. Nemusí sa zaoberať tým, kto zaplatí sestričku, upratovanie, kto mu pošle dávky do sociálnej poisťovne, kto mu zaplatí nájom, kedy podá daňové priznanie, kedy musí spraviť certifikát, pretože nová legislatíva potrebuje GDPR a všetko možné od hasiacich prístrojov po sieťky na okná. 

objednávanie pacientov a ich vyšetrovanie je zrejme gro práce, ktoré musí súkromný lekár vykonať, aby sa dokázal uživiť.

Všetci si nejakým spôsobom niečo objednávame, aj pacientov. To, že sme pacienta postavili do pozície, že on sa má objednať na vyšetrenie, nie je pravda. Lekár  ho musí objednať na základe toho, či to jeho zdravotný stav vyžaduje, či je to odkladná zdravotná starostlivosť alebo neodkladná zdravotná starostlivosť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite