Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

György Varga: Orbán je také perpetuum mobile

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

György Varga je klasický Stredoeurópan. Vyštudoval bohemistiku, prekladal diela Havla, Hrabala aj Škvoreckého. Bol veľvyslancom Maďarska v Česku, roky žil v Prahe, Košiciach, Bratislave. Orbán je podľa neho výsledok dejinných procesov a jedného dňa padne.

György Varga: Orbán je také perpetuum mobile FOTO ARPAD KURUCZ/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES 3. apríl 2022 Budapešť, Maďarsko: Premiér Viktor Orbán odpovedá na otázky novinárov pri odchode z volebnej miestnosti počas parlamentných volieb, v ktorých zvíťazila jeho strana Fidesz.

hovoríte úžasnou češtinou.

Ďakujem, uvidím, čo poviete po konci rozhovoru (smiech). Mne čeština nikdy nerobila problém, absolvoval som tri semestre v Prahe, pohyboval som sa v československom prostredí. Žil som v bývalom Československu sedemnásť rokov. Ako diplomat v Prahe 10 rokov, k tomu asi dva roky, v Košiciach štyri roky, tri v Bratislave.

vyštudovali ste českú literatúru, bohemistiku v Prahe. Ako ste v sebe objavili vzťah k Česku?

Bola to náhoda, ja som totiž na gymnáziu nebol dobrý žiak a nevedel som, ako ďalej.  Kamarát môjho staršieho brata mi dal takú až otcovskú radu, aby sme to skúsili. Ja aj manželka sme to skúsili, obaja sme napokon absolvovali bohemistiku. 

Nemohol som si vybrať, ale vedel som, že chcem robiť niečo s literatúrou, a toto bola dobrá rada. Manželka študovala na FF v Budapešti francúzštinu a ruštinu a toto si pridala – skôr ona chcela byť prekladateľkou ako ja. Keď som už potom mohol absolvovať prijímačky, tak som začal najskôr študovať právo, potom som prestúpil na FF a tam som študoval maďarskú literatúru, dejepis a češtinu.

aj desiatky rokov po páde komunizmu máme problém s autoritárskymi tendenciami. Viktor Orbán štvrtýkrát vyhral voľby. Aké dôvody sú za jeho víťazstvami?

Nemôžeme poprieť, že on je ako politik výnimočný talent. Vycíti, čo chcú ľudia počuť, ale to by bol iba populizmus. U neho je to viac. Je vnímavý, vie, ako vytvoriť a ovládať stranu – to urobil ešte v 90. rokoch. Je zručný manipulátor, čo v politike asi nie je zle, ani som to zle nemyslel. Vie zaobchádzať s ľuďmi. A predovšetkým nevie prehrať, volí heslá ako „Zápas trvá, kým nevyhráme.“ Je bojovný. No nechcem zveličovať jeho úlohu, lebo dejiny si vždy nájdu svojho človeka, nie obrátene. Preto vidím dôvody aj v dejinách – maďarských, ale aj tých spoločných so Slovenskom. Tých uhorských.

to je zaujímavé. Aké dôvody sú v našej spoločnej minulosti?

Prevažne tu existovali veľké politické bloky, ktoré boli v strede moci. Orbán tomu hovorí centrálny silový priestor. Po rakúsko-uhorskom vyrovnaní vznikol jeden veľký konzervatívno-liberálny blok vo vládnucej elite v Uhorsku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite