Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Janka Bittó Cigániková: Zabraňujem vlastným gólom, ktoré má koalícia tendenciu strieľať

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Predsedníčka výboru NR SR pre zdravotníctvo Janka Bittó Cigániková (SaS) v rozhovore hovorí o dofinancovaní zdravotníckeho sektora, no reálne len o 100 miliónov eur. Aj o jej dezilúzii, keďže na zlepšenie fungovania zdravotníctva na Slovensku v tomto volebnom období nedôjde.

Janka Bittó Cigániková: Zabraňujem vlastným gólom, ktoré má koalícia tendenciu strieľať Boris Németh

pred niekoľkými dňami minister financií Igor Matovič s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským avizovali, že do rezortu zdravotníctva pribudne 365 miliónov eur. Do značnej miery sú to len fiktívne financie. Ste spokojná s navýšeným rozpočtom?

Nikto, kto sa rozumie zdravotníctvu, nie je spokojný, vrátane ministra zdravotníctva. Reálne navýšenie pre sektor je v skutočnosti len sto miliónov eur. Nezaujíma nás, koľko dávajú politici nominantom na platenie vlastnej neefektivity a chybných politických rozhodnutí, zaujíma nás, koľko peňazí skončí u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti za to, že niekomu zachránili zdravie alebo život. Až 160 miliónov eur schválila vláda ako dotáciu pre VšZP s cieľom zvýšiť základné imanie, 120 miliónov dostane hneď a zvyšných 40, keď splní určité podmienky. Pritom podstatná časť zo 120 až 160 miliónov eur slúži na krytie dlhu VšZP. Ide o peniaze, ktoré sa už na zdravotnú starostlivosť minuli, to znamená, že za tieto peniaze ľudia nedostanú viac zdravotnej starostlivosti. Posledná časť z navýšeného rozpočtu sú fiktívne peniaze pre rezort, ktoré budú pochádzať od pracujúcich ľudí, ktorí budú viac pracovať, a tak viac odvádzať na poistnom. Minister financií sa „veľkoryso“ rozhodol peniaze, ktoré ľudia zarobili a odviedli do systému zdravotného poistenia, ponechať v rezorte. 

Pravda je, že s týmito peniazmi sa v rozpočte nerátalo, takže z tohto uhla pohľadu budú v rezorte navyše, no len v prípade, ak sa potvrdí, že sa na zdravotných odvodoch vyberie viac peňazí. Kľúčové je slovíčko „ak“. Prognózy príjmov zo zdravotného poistenia sú rôzne, niektoré sú pesimistické. Tých 145 miliónov eur sú peniaze, ktoré by potenciálne do systému prišli v budúcnosti, nie hneď teraz. Momentálny stav je taký, že najväčšia štátna poisťovňa VšZP nemala podpísané zmluvy so žiadnym poskytovateľom. Tento prípad je však o niečo výnimočnejší, keďže zmluvy nemala nie celkom vlastnou vinou. 

Ľudia si predstavujú, že dlh 87 miliónov eur je spôsobený zlým hospodárením VšZP, to nie je úplná pravda, napriek tomu, že poukazujem na neefektivitu pri nakladaní so zverenými prostriedkami, ktorá je v porovnaní so súkromnými zdravotnými poisťovňami očividná. VšZP najviac doplatila na rozhodnutie ministra financií, ktorý sa rozhodol na konci roka 2021 zobrať rezortu zdravotníctva 230 miliónov eur. Ministerstvo financií vyhodnotilo, že ľudia na odvodoch odvádzali viac, a preto sa rozhodlo aj napriek kríze nedať rezortu zdravotníctva viac peňazí, ale naopak, peniaze im zobrať.

takýto postup Slovensko zvolilo ako jediná krajina V4.

Je to možné. Kým Česká republika má najvyššiu platbu za poistencov štátu v histórii, Slovensko má najnižšiu. Ministerstvo sa domnievalo, že rezort dostane o 230 miliónov eur viac výberom poistného, čo sa však nepreukázalo a v súčasnosti to priznáva už aj ministerstvo financií. Nakoniec, aj preto došlo na navýšenie rozpočtu pre zdravotníctvo. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite