Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Bútora: Rusko nedokáže rozumieť túžbe po slobode

.šimon Jeseňák .rozhovory .téma

Diplomat Martin Bútora hovorí o histórii ruských územných expanzií a o tom, v čom je Putin až príliš podobný Hitlerovi. Urobil a urobí Západ dosť nato, aby sa pomohlo Ukrajine?

Martin Bútora: Rusko nedokáže rozumieť túžbe po slobode Boris Németh Martin Bútora

rusko okupuje časti Ukrajiny už osem rokov a jeho apetít ešte narástol. Ruská federácia už takmer pred mesiacom napadla Ukrajinu a snaží sa ju dobyť. Rusko sa však nespráva expanzívne prvýkrát. Ruská história je expanzionizmom pretkaná.

Pohľad na históriu je dôležitý. Bez poznania histórie nedokážeme pochopiť dnešnú situáciu. Ruská história je už stáročia presiaknutá túžbou po veľkosti a presvedčením o vlastnej dôležitosti a vyvolenosti. Rusko má dojem, že musí „spasiť svet“. Ruskú expanziu začal už Ivan Hrozný, pokračoval v nej jeho syn, ktorý postupoval až k Sibíri. Rusko pohltilo nielen Gruzínsko a Moldavsko, Arménsko či Azerbajdžan, ale aj iné ázijské republiky. Peter Veľký smeroval výboje proti Švédsku, od ktorého získal časť severnejšie položených území, kde založil Sankt Peterburg. Katarína Veľká obsadila Krym a získala časť Poľska. Pokračovalo to i ďalej a hovorilo sa, že tam, kam vstúpi noha ruského vojaka, odtiaľ už Rusko neodíde. Neskôr Stalin po druhej svetovej vojne uprednostnil, aby sa dobyté územia stali satelitmi Sovietskeho zväzu. Vo všetkých územiach nastolil diktátorský režim, ktorý sa správal neľudsky voči svojim vlastným ľuďom. Putin sa zaradil do tejto galérie od Ivana Hrozného až po Stalina.

nespomenuli ste Lenina.

Lenin ovládol Rusko, no zároveň vyhlásil právo na samourčenie neruských národov, čo využili napríklad Gruzínci či Ukrajinci, no boľševici ich potom získali späť. Práve to mu teraz Putin vytkol tvrdením, že Ukrajina je dieťaťom boľševizmu a Lenina.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite