Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozhovor s Mirom Šatanom a Petrom Kruľom: Bronz nad Zlato

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Miroslav Šatan a Peter Kruľ v rozhovore hovoria o obrovskom úspechu slovenského hokeja. Naša reprezentácia, ktorá bola podceňovaná a mnohými kuvičími hlasmi zatracovaná, vybojovala bronzové medaily na nedávno skončenej zimnej olympiáde. Čo musíme urobiť, aby to bol počiatok novej úspešnej éry ľadového hokeja?

Rozhovor s Mirom Šatanom a Petrom Kruľom: Bronz nad Zlato Boris Németh

miro, pamätáš si ešte, ako sa zrodil aktuálny úspech v slovenskej reprezentácie v hokeji?

Miroslav Šatan: Existovala nejaká základná vôľa skupiny hráčov, ktorí  vtedy, pred niekoľkými rokmi, ukončili hráčske kariéry. Niežeby sme nemali čo robiť, ale cítili sme potrebu pomôcť a niečo odovzdať do budúcnosti. Z pozície hráčov sme vnímali, že niektoré veci neboli ideálne a určite by sa dali robiť lepšie. Hovorili sme si: kto iný tomu môže pomôcť, než práve hráči, ktorí boli „kostrou“ tej úspešnej generácie, ktorá nosila medaily, ktorá mala skúsenosti v NHL, a vedomosti potrebné na to, aby sa veci robili inak. Najviac som hrdý na to, že som sprostredkoval Craiga Ramsayho, hoci na začiatku nás spochybňovali. Nikto ho nepoznal. 

tej nápravy krízy v hokeji ste sa zrejme neujali preto, že by ste nemali čo robiť, ale preto, že ste chceli vrátiť, čo ste dostali, a pomôcť. Vy všetci ste mohli mať desaťnásobné platy, keby ste zostali v NHL v nejakých manažérskych či iných funkciách. Dá sa to tak povedať? 

MŠ: Určite by som nemal problém nájsť si prácu v hokejovom biznise.

peter, myslím, že úplne na začiatku si pritom nebol, bol si v zahraničí. Sledoval si trochu, čo sa tu deje? 

Peter Kruľ: Než som prišiel na zväz, bol som ako 99 percent ľudí na Slovensku hokejový fanúšik. Samozrejme, pamätám si, keď Miro prišiel ako GM, aj keď prišiel ako prezident.

čo si si vtedy o jeho príchode myslel? 

PK:  Že „chvalabohu“. 

prečo? 

PK: Miro bol vždy slušný človek, ktorý tvrdo robil a bol skromný. V kombinácii s jeho skúsenosťou mi ako prvé napadlo, že možno pomôže niektorým ľuďom pochopiť, že isté veci môžu fungovať aj inak a lepšie. 

keď takíto ľudia na Slovensku, a nielen v športe, sa do niečoho pustia, tak hovoria: robme to tak, ako je to inde osvedčené, no narazia na odpor zotrvačnosti. Uvedomoval si si, do čoho idú a do čoho ideš aj ty, keď si sa k nim pripojil? 

PK:  Keďže som väčšinu svojho profesionálneho života strávil mimo tohto zemepisného regiónu, aj pre mňa to bol kultúrny šok. S Mirom sme mali viac pozitívnych diskusií na tému „poďme toto a toto spraviť, poďme pomôcť deťom, atď.“ Nikdy mi ani nenapadlo, že zažijeme tie negatívne veci. Viackrát to vyzeralo, že sa to celé rozpadne. Klobúk dole pred ľuďmi ochotnými urobiť také životné rozhodnutia ako Miro, Mišo Handzuš a ďalší. 

už si sa tomu kultúrnemu šoku prispôsobil? 

PK: Nie. Ale naučil som sa očakávať aj zlé veci. 

MŠ: Sľúbil som mu, že taký manažérsky kurz, aký dostane v slovenskom hokeji, nedostane nikde inde.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite