Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Peter Osuský: Rusko musí padnúť na kolená

.šimon Jeseňák .rozhovory

Poslanec Peter Osuský hovorí o tom, prečo by sme mali ihneď prijať Ukrajinu do NATO a pokúsiť sa zabezpečiť čistejšie nebo nad Ukrajinou. S Ruskom už vo vojne sme.

Peter Osuský: Rusko musí padnúť na kolená BORIS NÉMETH

prezidentovi Ruska Vladimírovi Putinovi sme ustupovali dlho.

Ustupoval mu demokratický svet, predovšetkým však Európska únia. Pripusťme totiž, že to, čo Putin predvádzal, bolo bližšie pri našich humnách ako pri humnách štátu Texas či Oregon. Áno, ustupovali sme Putinovi, často z dôvodov našej zištnosti a bojazlivosti. Jedná sa o zmes príčin, ktoré v prvom dôvode stelesňuje bývalý nemecký sociálnodemokratický kancelár Gerhard Schröder ako kúpený agent pôsobiaci v Gazprome v prospech Ríše zla. Na druhej strane tu bolo a je smutné vedomie, že Európa nemá možnosť postaviť sa Rusku bez USA. Európa trpí slabosťou, ktorú si dekády hanebne „pestovala“. Jedná sa o stav, pre ktorý bol Édouard Daladier (poznámka redakcie: francúzsky politik a predseda vlády Francúzska na začiatku druhej svetovej vojny) ochotný podpísať Mníchovskú dohodu. Vedel totiž, ako by Francúzsko skončilo, ak by naň Wehrmacht zaútočil, čo sa i do bodky potvrdilo. Ako hovorí klasik našej policajnej služby, my vieme, že oni vedia, že my vieme. A Francúzi vedeli a zhruba to isté vie dnes aj Európa. Toto je jeden z dôvodov, prečo Európa ustupovala Putinovi. Neznamená to, že by Európa nechcela, aby v jej okolí existovali ďalšie demokratické štáty, no Európa vie, že nedokáže vojensky vymôcť takmer nič. Teší ma však, že sa Európa teraz vzmohla aspoň inak.

závislosť od ruského plynu a do značne miery aj ropy a rozvíjanie obchodných vzťahov s Ruskom, ktoré vyvrcholili Nord Streamom 2, boli snahou o vychádzanie s Putinovým Ruskom.

Áno, tieto obchodné vzťahy boli ekonomicky pohodlné a ruský plyn sme dostávali až do našich domovov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite