Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Legendárny Josef Joffe: Rusko chce obnoviť sovietske impérium

.marína Gálisová .rozhovory .téma

Josef Joffe je vydavateľ týždenníka Die Zeit. So Zbigniewom Brzezinskim založili časopis The American Interest. Je expert na zahraničnú politiku. Ako vidí reakciu na ruskú agresiu? Vydrží Západ vzdorovať Putinovi?

Legendárny Josef Joffe: Rusko chce obnoviť sovietske impérium FOTO MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES/GETTY IMAGES 1. marec 2022 Kyjev, Ukrajina: Nápis „Ruskí vojaci, choďte do...“ Putinovskí agresori očakávali na Ukrajine vítanie, aké im sľubovala ruská propaganda. Stretli sa so spravodlivým hnevom a statočným odporom domácich.

po tom, ako Putin vtrhol na Ukrajinu, štáty zanechávajú dlhoročné vzorce správania. Nemecko opúšťa svoj koncept Wandel durch Handel (zmena prostredníctvom obchodovania). Uvalilo na Rusko sankcie, zastavilo Nord Stream II, pristalo na vybudovanie dvoch terminálov na LNG, dokonca niektoré firmy (ako Daimler Herz) vyhlásili, že prestanú Rusku dodávať svoje produkty. Čo si o tom myslíte?

Nemecko naozaj zmenilo prístup. Urobilo to, čo ste uviedli, a dokonca ešte viac. Zvyšuje svoje náklady na obranu nad dve percentá z HDP, objednáva si moderné stíhacie lietadlá, americké F-35. A predovšetkým posiela Ukrajine zbrane a umožňuje západným krajinám, aby tam posielali zbrane, ktoré boli vyrobené v Nemecku. To je bezprecedentné. Osobne ma prekvapilo, že Nemecko dokonca posiela na Ukrajinu rakety Stinger, ručne odpaľované strely, ktoré decimovali Sovietsku armádu ešte v Afganistane.

je to revolúcia v zahraničnej politike?

Áno, je to revolúcia v nemeckej východnej politike. Ostpolitik, ktorú Nemecko dlho uplatňovalo, totiž vychádzala z predpokladu, že obchod, investície a vzájomná závislosť ruského medveďa skrotia, že ho, takpovediac, socializujú, aby vedel, ako sa správať v komunite európskych národov. Ono to fungovalo, kým bolo Rusko za Brežneva v podstate konzervatívna veľmoc.

Potom prišiel Gorbačov, chcel celú krajinu obrátiť smerom k demokracii a Sovietsky zväz sa rozpadol na pätnásť republík. No a za Putina to už fungovať nemohlo, pretože on sa už v roku 2008 odhodlal obnoviť – či už de iure, alebo aj de facto – staré sovietske impérium.

dnes Nemecko sľubuje, že bude dávať na obranu aj viac ako povinné dve percentá z HDP, ktoré aj tak nikdy nedávalo. Armáda si však, vzhľadom na roky finančnej podvyživenosti, žiada modernizáciu. Ako rýchlo sa dá skutočne modernizovať a zefektívniť?

Jedna otázka znie, či má Nemecko v ére covidu miliardy, ktoré si taká modernizácia vyžaduje. Druhá otázka je organizačná. Ako sa dá zo zanedbaného sektora – mám na mysli celkové odzbrojenie po tom, čo sa z krajiny v roku 1994 stiahli ruské vojská – vytvoriť účinná bojová sila schopná odstrašiť nepriateľa a v prípade potreby brániť krajinu? To nie je rýchle, to potrvá roky. Trvá dvadsať rokov, kým sa moderné bojové lietadlo dostane od rozhodnutia do sériovej výroby. Ale ak sa dotiahne do konca zmluva týkajúca sa amerických F-tridsaťpätiek, časť týchto problémov sa vyrieši.

v Nemecku zvykli vládnuť „pragmatici“ alebo „pacifisti“, čo sa možno dalo po konci studenej vojny chápať. Kancelár Olaf Scholz povedal, že jeho vnímanie Vladimíra Putina sa úplne zmenilo až teraz. Prečo podľa vás tak neskoro? Rusko je predsa agresívne už od začiatku tohto milénia...

Nuž, áno, je. Gruzínsko, Krym, Donbas... to sú jasné príklady agresie. Základná otázka sa však netýka len Nemecka. Celý Západ vrátane USA, a dokonca aj večne neutrálneho Švajčiarska, je dnes spravodlivo rozhnevaný na Rusko. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite