Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Minister zdravotníctva Lengvarský: Bude plán obnovy v zdravotníctve pre všetkých alebo len pre vyvolené štátne nemocnice?

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský nastúpil na ministerstvo v ťažkých pandemických časoch. Okrem covidu-19 náš však čaká aj ďalšia výzva, ktorou je Plán obnovy. Etatistické tendencie časti vlády sú viditeľné a napriek prísľubu hrozí, že peniaze budú môcť využiť len štátne nemocnice. Lengvarského preferencia je však, našťastie, odlišná.

Minister zdravotníctva Lengvarský: Bude plán obnovy v zdravotníctve pre všetkých alebo len pre vyvolené štátne nemocnice? MARTIN BAUMANN/TASR 7. máj 2021 Bratislava: Vladimír Lengvarský na tlačovke. Kým etatisticko-centralistická klika vlády chce, aby šli peniaze z Plánu obnovy len na štátne nemocnice, tak minister zdravotníctva má, našťastie, iný pohľad.

predtým, než ste sa stali ministrom zdravotníctva, ste boli vojakom. Ako vnímate ruské barbarské napadnutie Ukrajiny Ruskou federáciou?

Ruské vojská sa pohybovali v blízkosti ukrajinských a bieloruských hraníc už pred niekoľkými týždňami. Indikátory, že k napadnutiu Ukrajiny môže dôjsť, boli viditeľné, no nikto nechce uveriť tomu, že by napätie eskalovalo až do vojenského konfliktu. Dnes musíme riešiť utečeneckú krízu, ktorá bude pre Slovensko veľkou výzvou. Sústredíme sa na to, aby ľudia, ktorí k nám utekajú pred vojnou, dostali čo najrýchlejšiu a najkvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť.

darí sa nám zabezpečiť zdravotnú starostlivosť priamo na hraniciach?

Potrebujeme mať prehľad o ľuďoch, ktorí k nám prichádzajú. Musíme poznať počet utečencov a podľa toho budeme vedieť, aký nápor môžeme očakávať na náš zdravotnícky systém. Vypracovali sme analýzu zdravotných rizík. Ukrajina je proti covidu zaočkovaná v nižšej miere ako Slovensko, no ukrajinské obyvateľstvo má aj iné spektrum ochorení ako Slovensko. Na Ukrajine je napríklad vyšší výskyt osýpok či tuberkulózy a s tým sa budeme musieť vyrovnať. Väčšina utečencov Slovenskom len prechádza, no nastoľuje sa systém, ktorý umožní monitorovať zdravotný stav vojnových utečencov. Ide o to, aby títo ľudia dostali štandardnú zdravotnú starostlivosť ako každý iný občas SR. Na tom momentálne pracujeme.

vojnoví utečenci budú mať teda rovnaký nárok na zdravotnú starostlivosť ako občania SR?

Žiadatelia o azyl majú nárok na rovnakú zdravotnú starostlivosť ako občania SR a stávajú sa poistencami štátu. Podobne na tom budú i ľudia, ktorí budú mať na Slovensku dočasné útočisko. Vzhľadom na citlivosť týchto udalostí nebudeme nikomu odopierať zdravotnú starostlivosť. Pri aktuálnom počte utečencov, ktorí na Slovensku ostávajú, to pre náš zdravotný systém nebude predstavovať veľkú záťaž. Počet je zvládnuteľný.

viacerí záchranári sa už dnes nachádzajú na hraničných priechodoch s Ukrajinou a poskytujú priamo na mieste zdravotnú starostlivosť. Budete posielať zdravotnícky personál i zo štátnych nemocníc?

Zatiaľ funguje pomoc na báze dobrovoľníkov a  ich počet je dostatočný. Je dôležité, aby sa rýchlo zistil zdravotný stav ľudí, ktorí utekajú pred vojnou. Ľudí, ktorí prešli cez hranice, nechcem zbytočne zdržiavať, keďže sme pre väčšinu tranzitnou krajinou. Tí, ktorí potrebujú poskytnutie ambulantnej alebo nemocničnej zdravotnej starostlivosti, ju dostanú. Spolupracujeme s VÚC, ktoré sú zriaďovateľom mnohých ambulancií a na východnom Slovensku existuje pomerne veľká sieť súkromných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, s ktorými sme v kontakte. Počet hospitalizácií je zatiaľ v rádoch desiatok a nápor na nemocnice a ambulancie nie je masívny.

prekvapila ma reakcia tisícok ľudí na Slovensku, ktorí sa snažia utečencom pomáhať.

Áno, som milo prekvapený. Myslím si však, že sme národ, ktorý patrí do Európy. Európa je založená na princípoch solidarity a pomoci. Navyše, utečenci sú pre Slovensko aj hospodárskou príležitosťou. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite