Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aleksei a Ekaterina: Z ľudí v Rusku sa stali zombíci

.michal Oláh .rozhovory

Prehlbujúca sa totalita Putinovho Ruska ich pred dvoma rokmi priviedla na Slovensko, kde našli „dobre fungujúcu ekologickú krajinu, v ktorej sa cítia bezpečne“. Opravár gitár a muzikant Aleksei s manželkou Ekaterinou hovoria o premene bežných Rusov na “zombíkov”, ruskom chápaní demokracie a agentoch Ruskej federácie, ktorých je podľa ich slov hlavne v Bratislave viac ako dosť.

Aleksei a Ekaterina: Z ľudí v Rusku sa stali zombíci boris németh

 v rozhovore sa dočítate aj:

  • prečo zrejme bežní Rusi nikdy nezvrhnú Putina,
  • prečo odišli z Ruska, aj keď ich nikto neprenasledoval,
  • čo im ako ateistom vadilo na ruskom pravosláví,
  • čo si o sebe myslí Putin.

obaja ste Rusi a na Slovensku žijete už vyše dvoch rokov. Prečo ste sa rozhodli prísť práve na Slovensko a nie ďalej na západ, napríklad do Francúzska alebo Nemecka? 

Ekaterina Kincheva: Hľadali sme tiché a dobré mesto. V Rusku sa situácia neustále zhoršovala, báli sme sa už kdekoľvek povedať vlastný názor. Nemecko a Francúzsko sú veľké štáty, žije v nich mnoho ľudí, my sme hľadali niečo menšie s lepšou ekológiou ako v Rusku a celkovou spoločenskou situáciou ako bola v Moskve, odkiaľ sme prišli. Vyberali sme ešte medzi Českom a Fínskom, ale v týchto krajinách majú komplikovanejší jazyk. Slovenský jazyk je v mnohom podobný ukrajinskému, každý nám tu rozumie.

Aleksei Kashlikov: V Rusku som sa už dlho necítil ako hudobník dobre. Som muzikant, podporujem demokraciu a mám prozápadné myšlienky. Počúvam hlavne anglickú hudbu, rozmýšľam ako západný človek. Môj pohľad na svet a mier je liberálnodemokratický a v Rusku už dlho nie je žiadna demokracia, nie sú tam slobodné voľby, chýba silná opozícia. A prečo Slovensko? Je v centre Európy, môžeme odtiaľto hocikam vycestovať, blízko je Praha, Budapešť aj Viedeň.

takže hlavnými dôvodom opustenia vlasti bol nedostatok slobody?

Ekaterina: Hlavne sme nechceli, aby náš syn Jaroslav vyrastal v Rusku. Bez slobody a demokracie ho tam nečaká žiadna dobrá perspektíva. Nechceli sme, aby takto náš syn žil.

Alexej: Neslobodu sme cítili úplne všade. Aj v náboženstve. Ja som ateista a v Rusku je presadzovaná na školách hlavne pravoslávna cirkev. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite