Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ivan Korčok: Ukrajine ide o jej vlastnú existenciu

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Zobudili sme sa do iného sveta... Takéto vety zaznievajú, keď sa udeje niečo prelomové. Naposledy, keď bol útok na Dvojičky, tak sa hovorilo, že svet sa zmenil a bola to pravda. Minulý pondelok mal prejav ruský prezident a potom vo štvrtok napadol Ukrajinu. Pod lampou hovoríme s ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom.

Ivan Korčok: Ukrajine ide o jej vlastnú existenciu SERGEI MALGAVKO/TASS/GETTY IMAGES 24. február 2022 Krym, Rusko: Ruskí vojaci a vojenská technika sa presúvajú na sever Krymu neďaleko hraničného priechodu Perekop na rusko-ukrajinskej hranici.

keď teraz zaznieva, že Rusko chce zmeniť celú povojnovú architektúru sveta, čo sa tým myslí?

Ruská federácia položila tieto požiadavky aj na papier a je zjavné, že bezpečnostné usporiadanie, osobitne to vzniknuté po roku 1989 po rozpade Sovietskeho zväzu, jej nevyhovuje. Ruská federácia sa nechce zmieriť s tým, že krajiny sa slobodne rozhodujú, kam chcú patriť, že štáty, ako napríklad Ukrajina, chcú spolupracovať s Európskou úniou. Toto vníma Ruská federácia ako priame ohrozenie. V decembri roku 2021 dala na stôl požiadavky, ktoré s tým súvisia: vrátiť sa pred rok 1997, žiadne rozširovanie, celá vojenská infraštruktúra sa má stiahnuť späť. Ruská federácia jednoducho vníma svet okolo seba ako ohrozenie. Toto je jeden zo zdrojov súčasného napätia a aj tých vecí, ktoré sa dejú na Ukrajine. 

prezident Putin v prejave urážal ukrajinský národ. Prečo to urobil?

Túto otázku si kladieme aj my. Je neprijateľné, aby niekto v 21. storočí hodnotil, či krajina uznaná celým svetom aj Ruskou federáciou, demokratická Ukrajina aj samotný ukrajinský národ, má vôbec právo na svoju existenciu! Vyťahujú sa účelové interpretácie historických kontextov, akoby nárokov a nenárokov a z toho sa robia rozhodnutia a robia sa aj také kroky, aké vidíme: zabratie územia, vyslanie vojsk. Odmietame to. 

dlhé roky od anexie Krymu sa Rusko tvárilo, že ono to nerobí. Tvárili sa, že tie separatistické územia sú pod správou tých ľudí tam a oni si rozhodujú o veciach. Od utorka 22. 2. 2022 je Ruská armáda oficiálne na území Ukrajiny. Prečo si to teraz trúfli urobiť?

Áno, od roku 2014 Ruská federácia pripomínala, že v tom konflikte nie je vôbec, že si to má vyriešiť Kyjev s tými separatistami z Donecka a Luhanska. Ruská federácia bola konfrontovaná so zjednoteným Západom, to znamená s krajinami NATO a Európskej únie, ktoré jasne povedali: sme pripravení na dialóg, môžeme sa rozprávať, ak máte nejaké výhrady voči bezpečnostnému usporiadaniu, ale nemôžeme sa rozprávať o niektorých veciach, ktoré sú neprijateľné. Je neprijateľné, aby niekto rozhodoval o príslušnosti tej-ktorej krajiny či v NATO alebo v Európskej únii. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite