Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maďarský ekonóm Lajos Bokros: Orbán nemá rád chudobných, len oligarchov

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Profesor Lajos Bokros je známy ako autor tzv. Bokrosovho balíčka, čiže ekonomickej transformácie Maďarska po páde komunizmu. Ako sa robia reformy? Prečo sú bolestivé? Ako sa z Viktora Orbána, klasického liberála, stal autokrat, a čo si máme myslieť o Václavovi Klausovi?

Maďarský ekonóm Lajos Bokros: Orbán nemá rád chudobných, len oligarchov EMMANUELE CONTINI/NURPHOTO/GETTY IMAGES 10. február 2020 Berlín, Nemecko: Maďarský premiér Viktor Orbán na stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkel.

patrili ste k autorom ekonomickej transformácie Maďarska, mnohých ste inšpirovali, ale boli ste dosť nepopulárny, pretože, hoci veľa ľudí chcelo skoncovať s komunizmom, zmena ekonomických pomerov ich zaskočila. Uvedomovali ste si na začiatku, aká neobľúbenosť vás čaká?

Určite. Všetkým nám to bolo jasné, aj Leszkovi Balcerowiczovi v Poľsku, Ivanovi Miklošovi v Československu, aké bude náročné presvedčiť ľudí, že tie reformy sú v ich záujme. Malo to svoje dôvody. Keď transformujete príkazovú ekonomiku komunizmu na normálnu trhovú, na začiatku sa ocitne v hlbokej transformačnej kríze. Kríza nie je výsledkom transformácie, ale odkazom komunistického systému, ktorý odrazu vidí každý. Túto transformačnú krízu charakterizoval pokles výkonu ekonomiky, vysoká inflácia, nezamestnanosť, u niekoho aj výrazná chudoba. Mnoho ľudí malo pocit, že takúto vysokú cenu za prechod do trhovej ekonomiky nechcú zaplatiť. Žiaľ, ako to už býva, negatíva reforiem sa objavili hneď, ale pozitíva až neskôr. To isté platilo aj o Slovensku, kde sa za Mečiara zakorenil akýsi oligarchický režim, ktorý chcel zachovať časť podnikov v štátnom vlastníctve a zvyšok odovzdal do rúk blízkych osôb. Výsledkom transformácie by nemala byť iba trhová ekonomika, ale aj konkurencieschopná trhová ekonomika, ktorá umožňuje voľný vstup na trh aj odchod z neho, voľnú tvorbu cien, voľný obchod, voľné finančné transakcie, plnú konvertibilitu meny. Našťastie boli tieto dôležité reformy implementované a v oboch našich krajinách je zjavné, že výsledok je omnoho lepší ako čokoľvek, čo kedy mohol ponúknuť komunistický systém.

ktoré reformy boli počas transformácie najdôležitejšie?

Zhrniem to do troch prvkov. Po prvé, musíte urobiť kritické množstvo reforiem, aby prišli pozitívne výsledky. Asi treba vždy začať liberalizáciou, čo umožní vznik malých a stredných podnikov. Liberalizácia obchodu, cien, vstupu a výstupu na trh. Potom privatizácia štátnych podnikov – to je dôležité aj preto, lebo na ich prežitie je nutný nový kapitál a dobré spravovanie. Napríklad aj na Slovensku ste mali kupónovú privatizáciu a to bola slepá ulička. Bola to formalistická, legalistická privatizácia, ktorá nemohla zlepšiť výkony podnikov. Na to totiž potrebujete nový kapitál a nový manažment. A to vie poskytnúť len silný strategický investor. A tretia podmienka je reformovať štát.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite