Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Alexander Duleba: Rusko si vyčerpáva rezervy

.marína Gálisová .rozhovory .téma

Rusko má hrozivé pandemické čísla, utlmenú ekonomiku, navyše na svetových trhoch brutálne klesla cena ropy. Ako to rieši? Čo to robí s Putinovou pozíciou? Hovorí Alexander Duleba, politológ a analytik Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

Alexander Duleba: Rusko si vyčerpáva rezervy PROFIMEDIA 28. apríl 2020 Moskva, Rusko: Moskovčanka pozerá priamy televízny prenos, kde sa ruský prezident Vladimír Putin prostredníctvom online konferencie na diaľku spojil s regionálnymi lídrami a guvernérmi, aby spolu riešili opatrenia v boji s koronavírusom.

čo je v súčasnom Rusku najväčší problém?

To, čo všade: koronakríza. Rusko má stále veľmi vysoké prírastky, začiatkom mája sa denné nové prírastky infikovaných začali pohybovať na úrovni 10-tisíc, takto to trvá celý mesiac, v posledných dňoch pokles na 9-tisíc, ale stále je to veľa. Rastie počet úmrtí a ekonomika je v obrovskom útlme. 

ako to ovplyvňuje politickú situáciu?

Putin rieši situáciu celkom inak ako predtým. Vláda a prezident totiž preniesli zodpovednosť na regióny. Prezident Putin rozhodol, že regionálni lídri sú zodpovední za riešenia situácie s koronakrízou. Prvý raz nie je hlavným hráčom v kľúčovej výzve. Najviac jej čelí primátor Moskvy, lebo polovica zistených prípadov je v Moskve. To, čo robí Moskva, robia iné regióny. V apríli 23 regiónov rozhodlo zaviesť povinné nosenie masiek. Niektoré regióny zatvárali hranice medzi sebou. Niektoré začali vyžadovať pre ľudí, čo prileteli z Moskvy, 14-dňovú karanténu. Je to zmena, lebo dosiaľ krízy riešil prezident a vláda. Teraz máme paletu vyše 80 regionálnych politík. Je to niečo nové aj pre lídrov, aj pre systém.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite