Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rektor Trnavskej univerzity Bílik: Takú mieru etatizmu nechcel ani Fico

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Rektor Trnavskej univerzity René Bílik v rozhovore reaguje na plánované legislatívne zmeny týkajúce sa vysokých škôl na Slovensku. Prekvapivé je, že centralistické vetry dujú z liberálneho prostredia.

Rektor Trnavskej univerzity Bílik: Takú mieru etatizmu nechcel ani Fico Wikipedia René Bílik

vysoké školy kritizujú pokles peňazí v rezorte.

Áno, je to pokles o 18 miliónov eur za rok 2021 a v roku 2022 hovoríme o poklese 27 miliónov eur.

aké dôsledky bude mať tento krok?

Obrovské, najmä v oblasti mzdového zabezpečenia, ale aj v krytí prevádzkových nákladov. Našej univerzite chýba len na mzdy približne milión eur. Dôsledok je, že do zahraničia nebudú odchádzať len študenti, ale už aj vyučujúci. Nemáme ich z čoho zaplatiť. Paradoxom je, že rétorika ministerstva školstva vyjadruje, že po schválení tejto údajnej reformy k nám prídu učiť vyučujúci zo zahraničia. Absurdné.

ako sa dá situácia riešiť?

Zredukovali a spojili sme niektoré pracovné miesta, no podfinancovanie sa veľmi nešťastne stretlo s novým akreditačným procesom. Každý študijný program musí byť zabezpečený minimálne piatimi kvalifikovanými pedagógmi, a teda musíme mať minimálne jedného profesora a štyroch docentov, ktorých, samozrejme, musíme zaplatiť. Minulý rok sme na tom boli pomerne dobre a deficit financií na mzdy sme dokázali vykryť z úspor. 

Zredukovali sme administratívne pozície, niektoré učiteľské pozície a zároveň v pravidlách hospodárenia našej univerzity funguje solidárny princíp, čiže niektoré fakulty prispeli na tie, ktoré síce chceme na univerzite mať, ale ony majú z podstaty svojho vzdelávacieho a výskumného obsahu nižší výkon. Aby som však nekrivdil ministerstvu školstva, tak sa pre univerzity tento rok snažili získať viac finančných prostriedkov, no minister financií Igor Matovič ich vraj s požiadavkami vyhodil.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite