Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Britský historik Garton Ash: Zvíťazíme, ak budú naše spoločnosti príťažlivé

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Profesor Timothy Garton Ash, jeden z najväčších znalcov dejín a súčasnosti strednej a východnej Európy, nám poskytol exkluzívny rozhovor. Hovorí aj o tom, či sme tu na Slovensku v ohrození, či sa Putinovi podarí obnoviť Sovietsky zväz a čo bola najväčšia chyba po studenej vojne.

Britský historik Garton Ash: Zvíťazíme, ak budú naše spoločnosti príťažlivé MATHIS WIENAND/GETTY IMAGES

koncom komunistickej éry ste istý čas študovali vo vtedajšom Západnom Berlíne. Aké sú dnes vaše najživšie spomienky na to obdobie?

Popravde som trávil čas nielen v Západnom Berlíne, ale aj v tom východnom. Stále som „pendloval“ medzi dvoma polovicami jedného mesta a bolo to ako prechádzať medzi dvoma svetmi, alebo jedným rozdeleným svetom. Druhá časť spomienok sa mi spája s tým, ako ma vo východnom Berlíne špehovala východonemecká tajná služba Stasi. Aby som bol úprimný, spomienky sa stále oživujú, pretože do Berlína sa opakovane vraciam a zakaždým sa mi vynorí nejaká nová. Nemci tomu hovoria Mauer im Kopf – múr v hlave.

pád berlínskeho múru aj tu, vo vtedajšom Československu, vyvolal radosť a dojatie. Keď ste to zrútenie múru videli vy, uverili ste, že studená vojna sa naozaj skončila?

A nielen studená vojna. Aj druhá svetová. Dva dni po páde múru som stretol človeka, ktorý niekde videl na stene rukou napísané: Až dnes sa vojna naozaj skončila. A v istom zmysle sa naozaj studená vojna a druhá svetová vojna skončili naraz. Bol to neskutočný pocit, ako keby sa zrútili Alpy. 

„Rusko prišlo o jedno z najväčších impérií, aké kedy európska krajina mala, stratilo ho v priebehu troch rokov.“

Pre niekoho, kto v prítomnosti múru tak dlho žil, bol múr ako súčasť terénu. Takže áno, uveril som, že studená vojna sa končí, ale nepredstavoval som si, že to bude prechádzka ružovou záhradou.

neuverili sme v koniec studenej vojny akosi priskoro? Ona sa nám totiž vracia v podobe hybridnej vojny.

Na konci studenej vojny sme všetci mali mnoho pochybností a obáv. Nikto nevedel, či je možné úspešne absolvovať prechod z komunizmu do demokracie. Keď som vtedy tvrdil, že Česko a Slovensko, Poľsko a Maďarsko by sa mali pripojiť k NATO a EÚ, našlo sa veľa ľudí, ktorí ma za to považovali za nebezpečného extrémistu. 

Trochu zabúdame, aké to bolo všetko neisté. A potom začiatkom tretieho tisícročia, po prístupe postkomunistických krajín k NATO a EÚ, sme asi stratili ostražitosť a začali sme mier a prosperitu pokladať za samozrejmosť. A to, čo sa nám teraz vracia, nie sú iba aspekty studenej vojny, lebo počas studenej vojny nestáli s výnimkou invázií do ČSSR a Maďarska také masy vojakov a zbraní na hraniciach iného štátu, ako je to teraz na hraniciach Ukrajiny. Teraz sa miešajú prvky studenej vojny s prvkami vojny horúcej.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite