Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Manžel Márie Podhradskej a manažér Spievankova Miroslav Čačík o leukémii a nádeji na uzdravenie

.michal Oláh .rozhovory

Ako sa manažér a vydavateľ najznámejšieho rozprávkového sveta posledných dvadsiatich rokov Spievankovo vysporiadal s diagnózou akútnej leukémie, v čom choroba pomohla jeho manželstvu so „Spievankou“ a prečo chce detský svet nadobro opustiť vysvetľuje v otvorenom rozhovore Miroslav Čačík.

Manžel Márie Podhradskej a manažér Spievankova Miroslav Čačík o leukémii a nádeji na uzdravenie Jakub Klimo

 v rozhovore sa dočítate aj :

  • ako sa mu v decembri prejavili prvé príznaky leukémie
  • prečo si nekladie otázku „prečo“ 
  • či plánuje Spievanka ukončiť kariéru
  • prečo Bohu nič nevyčíta

ako športovec ste posledné roky zabehli okolo 4000 kilometrov ročne, žijete učebnicovo zdravým životným štýlom a podľa vašich slov ste nikdy netrpeli výraznými stresmi či ochoreniami. V decembri sa všetko zo dňa na deň zmenilo a zajtra nastupujete na druhý cyklus chemoterapie. Kedy ste prvýkrát pocítili, že s vami nie je zdravotne niečo v poriadku?  

Celá genéza začala v októbri minulý rok, kedy sme boli týždeň s bežeckým klubom Atletický klub veterán na sústredení v Tatrách. Ešte v septembri som vyhrával preteky, začiatkom októbra sme išli na sústredenie a ja som zrazu s mojou bežeckou skupinou prestal vládať behať. Sám som sa vypýtal trénovať s bežcami, ktorí behávajú pomalšie tempá. Bral som to tak, že je už po sezóne a som unavený, prípadne že prichádza jeseň a nejaká prirodzená s tým súvisiaca jesenná únava. Keď som sa vrátil domov, tak vďaka tomu, že behávam s hrudným pásom, som si všimol, že mávam počas tréningov nezvyčajne vysoké pulzy. 

Chodieval som na moje pomery netradične skoro spávať a často sa mi stávalo, že som si musel pospať aj počas dňa. Jednoducho, necítil som sa ideálne a nevedel som, čomu presne to mám pripísať. Pričom minimálne posledných desať rokov som sa ako športovec snažil mať perfektnú životosprávu. Hoci v mladosti som aktívne hrával tenis, ku športu, konkrétne k behu, som sa vrátil práve pred desiatimi rokmi, keď sa moja váha blížila k sto kilogramom. Práve vhodnou životosprávou a športovaním sa mi časom ustálila na približne sedemdesiatich piatich kilogramoch. Ako manažér a vydavateľ Spievankova som nemal stresujúcu prácu, saunoval som sa, pravidelne som plával, bicykloval. Všetko v mojom živote sa zdalo ideálne.

čo ste spravili potom, ako ste sa cítili viac unavený? 

Manželka (autorka projektu Spievankovo Mária Podhradská, pozn. redaktora) ma objednala k našej kamarátke lekárke, ktorá mi začiatkom decembra zobrala krv. Paradoxne, práve počas tréningu, mi spomínaná lekárka zavolala, že prišli výsledky a že nechce robiť paniku, ale nech idem hneď ďalšie ráno na hematológiu na kontrolné odbery. Začal som tušiť, že niečo nie je v poriadku. Keď som tieto krvné výsledky poslal otcovi, ktorý je lekárom, tak tiež hneď pochopil vážnosť situácie. Ráno som išiel do nemocnice na Antolskú, zobrali mi krv, kostnú dreň a doktorka povedala, že je to leukémia a že či nastúpim do nemocnice dnes alebo zajtra. Po týchto slovách som pochopil, že moja zdravotná situácia je vážna. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite