Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Verejný teológ z Chicaga: Tri piliere dobrej spoločnosti

.marína Gálisová .rozhovory .téma

Je Slovensko na dráhe sekularizácie a je na nej Západ? Veci sú o dosť zložitejšie, hovorí Ľubomír Martin Ondrášek, verejný teológ, absolvent Chicagskej univerzity aj Harvardu. Dôležitejšie ako čísla je niečo iné.

Verejný teológ z Chicaga: Tri piliere dobrej spoločnosti JOSHUA LOTT/THE WASHINGTON POST/GETTY IMAGES 12. október 2021 South Bend, Indiana, USA: Ľudia debatujú po zhromaždení postevanjelických pastorov a lídrov cirkví z celej krajiny, ktorí sa stretli, aby hovorili o svojej viere a začlenení do náboženstva.

po zverejnení výsledkov sčítania ľudu sa na Slovensku viac než inokedy hovorí o sekularizácii. Čo si vy myslíte o zverejnených dátach?

Ja to, že na Slovensku vzrástol počet osôb bez vyznania, nevnímam ako znak výraznejšieho opúšťania viery či dôkaz rastúcej sekularizácie spoločnosti. Veci sú totiž omnoho zložitejšie, či už hovoríme o pojme „sekularizácia“ alebo o rozlišovaní medzi osobami bez vyznania a osobami bez viery. Ak by sme chceli, napríklad, zistiť, či sa v poslednom desaťročí cirkvi oslabili alebo posilnili, potrebovali sme sa pozrieť aj na iné ukazovatele, ako len počet tých, ktorí sa k nim prihlásili. Napríklad počet duchovných a farností, účasť na nedeľných bohoslužbách, pestovanie individuálnej zbožnosti, rozpočty cirkevných spoločenstiev, aktivity cirkví, ich vplyv v širšom verejnom priestore. Ja na základe bežného pozorovania nemám pocit, že by došlo k nejakému výraznému posunu jedným či druhým smerom.

Ak niektoré cirkvi zaznamenali úbytok osôb, ktoré sa k nim hlásia, išlo skôr o ľudí, ktorí boli len formálnymi členmi. Netvrdím, že by úbytok mali cirkvi ignorovať alebo bagatelizovať. Naopak, mali by sa viac usilovať, aby ich väčší počet ľudí vnímal ako svoj duchovný domov – miesto, kde nájdu živú vieru, priateľské vzťahy, praktickú pomoc a príležitosť slúžiť druhým.

vy žijete a pôsobíte v Chicagu. Ako je to so sekularizáciou na Západe? Boli obdobia, keď prebiehala skokovo?

Odpoveď závisí od toho, akú definíciu pojmu použijeme. Z hľadiska sekularizácie spoločnosti bolo určite kľúčovým obdobie osvietenstva. No ani Západ nie je monolit, treba napríklad rozlišovať medzi väčšinou európskych krajín a USA, kde stále prevláda vysoký stupeň religiozity. Dá sa povedať, že v západnej kultúre pozorujeme oslabovanie inštitúcií, ako aj príslušnosti jednotlivcov k nim a to platí aj o inštitucionálnom náboženstve. Či ide o stav dočasný alebo trvalý, to ukáže čas. Aj v tomto – a najmä  v globálnom – kontexte by sme však mali byť opatrní v súvislosti s rôznymi predpoveďami úpadku náboženstva a jeho straty vplyvu v individuálnom, spoločenskom a politickom živote.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite