Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jaroslav Naď: Ďakujem ľuďom Smeru a SNS za kus dobrej roboty

.šimon Jeseňák .rozhovory .téma

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) vysvetľuje genézu zmluvy o obrannej spolupráci s USA, ktorá sa začala rodiť ešte za minulej vlády Roberta Fica. Odpovedá i na otázku, či bolo zvolenie Maroša Žilinku, ktorý koketuje s Kremľom, najzávažnejšou chybou vlády.

Jaroslav Naď: Ďakujem ľuďom Smeru a SNS za kus dobrej roboty BORIS NÉMETH

aká je genéza dohadovania zmluvy s USA? Rokovania o nej začala ešte bývalá vládna garnitúra...

Rokovania sa začali za vlády Roberta Fica, vtedy bol veľvyslancom v USA Peter Kmec, teda súčasný poslanec za stranu Hlas-SD. Ministrom zahraničných vecí bol Miroslav Lajčák a jeho zástupcom súčasný minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Na základe pokynov z najvyšších úrovní sa rokovania medzi USA a SR začali už v roku 2017.

okolo zmluvy je množstvo hoaxov a dezinformácií...

Už keď sme spustili diskusiu o tejto zmluve, očakávali sme klasické strašenie Amerikou od ľudí ako Blaha, Chmelár a podobní. Prekvapilo nás, že tieto bludy skopíroval aj generálny prokurátor Maroš Žilinka a predostrel ich ako svoje zásadné pripomienky k zmluve. Som presvedčený, že to urobil preto, aby dal týmto bludom relevanciu. Je pre mňa nepochopiteľné, že generálny prokurátor sa stal hrdinom právoplatne odsúdených extrémistov alebo ľudí, ktorí ho chceli v minulosti zavraždiť.

ako si to vysvetľujete?

V priebehu roka opakovane preukázal, že jeho mentálny svet je iný ako mentálny svet ľudí, ktorí ho volili a mali od neho očakávania. Začalo sa to stopením kauzy únosu vietnamského občana, teda skutku, ktorý sa reálne udial, alebo Žilinkovým útekom pred novinármi a pred poslancami. Rovnako nadužíva inštitút 363, pritom keď kandidoval na post GP, tvrdil, že tento inštitút treba zmeniť alebo minimálne nepoužívať. Rok jeho pôsobenia je i rokom otvárania očí ľuďom, ktorí ho pri kandidatúre podporovali. Čo za jeho správaním je, to naozaj netuším a nechcem o tom špekulovať. No jeho posledná návšteva Moskvy bola absurdná o to viac, že tam mal podpísať plán spolupráce s nezmenenou sovietskou prokuratúrou, ktorú vedie človek, ktorý je na sankčnom zozname EÚ. Žilinka sa s ním stretol dvakrát v priebehu polroka. Ruské média sa chválili, že na týchto oslavách bol iránsky generálny prokurátor, generálni prokurátori z krajín, ktoré majú problémy s ochranou ľudských práv a so štandardným systémom práva. Medzi takýchto ľudí šiel Maroš Žilinka, je to jeho obrovské zlyhanie a myslím si, že Ivan Korčok by ho mal upozorniť, že svojím konaním vážne narúša zahraničnopolitické priority krajiny i vlády.

maroš Žilinka však nebol ani počas svojej kandidatúry nepopísaný list papiera. Mnohí, vrátane vašich koaličných partnerov zo strany Za ľudí a štyroch poslancov SaS, upozorňovali, že jeho voľba je riziková. Aký ste mali pohľad na Maroša Žilinku v čase jeho kandidatúry a zvolenia?

Nepoznal som ho hlbšie. Ale áno, máte pravdu, viacerí koaliční poslanci upozorňovali na riziká spojené s jeho voľbou. Pre mňa bolo dôležité, že mafia sa ho pokúsila zavraždiť a robila všetko pre to, aby sa im to podarilo. Hovoril som si, že ak tak veľmi vadil mafii, tak nebude zlý kandidát na obsadenie postu generálneho prokurátora. O to viac ma prekvapuje, že identickej mafii nadbieha.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite