Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sultán Kemelden: Liberálna demokracia by nás momentálne zničila

.michal Oláh .rozhovory

Počas protestov v Kazachstane si všimol medzi demonštrantmi zamiešaných aj príslušníkov Talibanu. Myslí si, že autoritatívny režim kazašského prezidenta je pre ich krajinu momentálne lepší ako liberálna demokracia. Rusko podľa jeho slov demokraciu v Kazachstane podporuje zo zištných dôvodov. Kazašský študent arabčiny v Bratislave Sultán J. Kemelden.

Sultán Kemelden: Liberálna demokracia by nás momentálne zničila Boris Németh

v rozhovore sa dočítate:

  • prečo musí ovládať sedem generácií svojich predkov,
  • čo ho na Slovákoch prekvapilo,
  • komu vyhovuje anarchia v Kazachstane,
  • prečo sa im nedarí emancipovať od Ruska.

prečo ste prišli študovať práve na Slovensko a nevybrali ste si niektorú inú západoeurópsku krajinu s prestížnejšími univerzitami?

Moja rodina ma nesmierne poctila tým, že mi ako prvému z rodiny dovolili študovať v zahraničí. Súhlasili s mojím vycestovaním do Európy pod podmienkou, že si nájdem krajinu, kde si štúdium môžem dovoliť a budem si istý, že to štúdium dokážem zvládnuť.  

Rozmýšľal som preto nad krajinami V4. Sú v nich nižšie ceny v porovnaní s takým Talianskom alebo Anglickom. Uvedomil som si, že mnoho Kazachov študuje v Prahe, Budapešti alebo vo Varšave a nikto v Bratislave. Tak som chcel byť prvým kazašským študentom v Bratislave. (úsmev)

čo presne znamená, že vás rodina „nesmierne poctila“? 

Doteraz v našej rodine študovali všetci iba v Kazachstane. Ani mňa moc nechceli pustiť, prababka sa bála, že sa nevrátim, babka vravela, že mi verí, že sa vrátim. Musel som im to sľúbiť. A ja sa určite vrátim.

ako vnímate rozdiely medzi našimi kultúrami? Viem o vás, že ste na začiatku nechceli jesť slovenskú kuchyňu a zháňali ste konské mäso. 

Pre vás je to možno taká normálna vec, ale mne sa páči, že všetci ľudia na Slovensku vedia rozprávať po slovensky. U nás bývalý ZSSR desiatky rokov potláčal kazaštinu a museli sme všetci rozprávať iba rusky. Naša staršia generácia sa dokonca za kazaštinu a svoju kultúru hanbí, pretože nám bolo Rusmi vštepované, že sme podradný národ. Na Slovensku som sa s niečím takýmto nikdy nestretol napriek tomu, že ste boli ich sféra vplyvu. Páči sa mi, že Slováci  radi jedia slovenské jedlá, pestujú slovenskú kultúru a hovoriť slovensky tu je niečo úplne normálne. Páči sa mi bohatá slovenská história. My sme boli kočovnícky národ, preto nám chýba architektonické dedičstvo. 

A k tej kuchyni. Zo začiatku mi tá slovenská veľmi nechutila. Bol som dokonca taký hlúpy, že som si šiel do mäsiarstiev pýtať konské mäso, lebo v Kazachstane je to bežné jedlo ľudí, čo majú trocha viac peňazí, ale tu na Slovensku sa považuje za podradné. (smiech) 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite