Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Karel Schwarzenberg: Nestačí se aktivovať iba pred voľbami

.redakcia .rozhovory .téma

Karel Schwarzenberg je veteránom politiky v jej rôznych podobách: od aktivít na podporu antikomunistických disidentov až po pôsobenie v parlamente. Všade tam presadzuje ideál civilizovanej diskusie. Je podľa neho štandardná politika v kríze?

Karel Schwarzenberg: Nestačí se aktivovať iba pred voľbami SITA/JANA BÍROŠOVÁ 11. február 2020 Bratislava: Atmosféra v štúdiu TV JOJ počas diskusnej televíznej relácie Na hrane – VOĽBY 2020 s kandidátmi do parlamentných volieb 2020. Jednoznačná výhra Matovičovho OĽaNO prekvapila. Dnes je však časť ich voličov sklamaná.

z mnohých strán počuť, že politický stred prežíva krízu, že racionálne strany, nie pri okrajoch, dostávajú od voličov čoraz menší priestor. Je to podľa vás pravda?

Nemám dojem, že by tradiční strany byly pod větším tlakem než v jiných dobách. Nesmíme zapomenout, že jak u nás v České republice, kde vyhrály volby středové strany, tak i v Německu, v Rakousku i v Itálii tvoří vládu. Že se ty strany mění, to je jiná otázka. Ale nevidím, že by se radikální strany dostávali často k moci. 

dá sa povedať, že sa volič v posledných, povedzme, desiatich rokoch radikalizoval? Ak áno, prečo?

Nemyslím, že by se voliči tolik radikalizovali, ale je pravda, že některé stávající strany začaly, promiňte mi ten výraz, nudit. A tudíž se více voličů obrací na populisty a podobné strany. Je také pravda, že v posledních deseti letech středové strany nenašly odpovědi na naléhavé otázky dnešní doby. Zdá se ale, že se to pomalu mění, u nás i v Německu se to podařilo. Že tam došlo k posunu zprava spíše doleva, to je normální vývoj. Nejde o revoluci.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite