Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Anketa zdravotníckych analytikov a politikov: Povinné očkovanie alebo spoluúčasť pacienta na liečbe?

.šimon Jeseňák .rozhovory

Dušan Zachar, Andrea Letanovská, Tomáš Drucker, Martin Vlachynský a Slovenská lekárska komora o tom, či sme už využili všetky možnosti, ako ľudí motivovať k očkovaniu proti covidu-19 alebo už nastal čas na povinné očkovanie, ktoré vzbudí dozaista značné vášne a tenzie v spoločnosti a o tom, či môže byť alternatívou spoluúčasť pacienta na vlastnej liečbe v prípade, ak očkovanie nepodstúpi.

Anketa zdravotníckych analytikov a politikov: Povinné očkovanie alebo spoluúčasť pacienta na liečbe? Úrad vlády SR/SITA Bratislava, 23. júl 2021, redseda vlády SR Eduard Heger počas registrácie pred zaočkovaním druhou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 v priestoroch Národného futbalového štadióna.

 dušan Zachar - riaditeľ INEKO

nastal čas na povinné očkovanie? Ak áno/nie, prečo? Vyčerpali sme už všetky zvyšné možnosti ako motivovať ľudí k očkovaniu?

Pravdepodobne sme ešte navyčerpali všetky možnosti, ako motivovať ľudí k očkovaniu, ešte sme určite neboli s vakcínou v každej dedine, aby najmä starší občania nemuseli prekonávať pre nich často neprekonateľné bariéry s registráciou a cestovaním za vakcínou do najbližšieho mesta, ale podľa mňa si treba začať intenzívne klásť otázky, či je napríklad z morálno-etického, ale aj právneho hľadiska v poriadku, aby sa v blízkosti napríklad zraniteľných pacientov v nemocniciach či klientov v zariadeniach sociálnych služieb pohybovali nezaočkované osoby, vrátane obslužného personálu. Zamestnávatelia, vrátane štátu či samosprávy ako zamestnávateľa, by mali mať, podľa mňa, možnosť podmieniť výkon povolania, kde je zamestnanec v úzkom kontakte s inými ľuďmi, očkovaním, alebo takými povinnými opatreniami, ktoré by čo najviac minimalizovali riziko nákazy druhých - napr. pravidelné testovanie a nosenie "skafandra" a FFP3 respirátora bez výdychového ventilu počas celej doby, kedy je nezaočkovaný zamestnanec v kontakte s inými ľuďmi. Podobne, ako sa vyjadril Jürgen Klopp, tréner Liverpool FC, že nebude podpisovať zmluvy s nezaočkovanými futbalistami.

súhlasili / podporili by ste spoluúčasť neočkovaných pacientov na vlastnej liečbe?

Rozumiem síce logike tohto návrhu, ale ak sa redukuje len na neočkovaných a na diagnózu covid-19, tak to nesie v sebe viaceré úskalia a nesystémovosti. Nemali by potom platiť aj nezodpovední zaočkovaní, ktorí nedodržiavaju protipandemické opatrenia, nakazia sa a musia byť hospitalizovaní? Nemali by podľa tejto logiky potom platiť aj „nezodpovední“ pacienti pri iných odvrátiteľných ochoreniach, ktorí sú príliš tuční, ale aj príliš chudí, aj tí, čo nešportujú alebo príliš veľa športujú? Nemali by platiť aj tí, ktorí sedia príliš často a dlho za počítačom aj tí, ktorí sa v práci alebo osobnom živote vystavujú zvýšenému stresu? Nemali by sa na liečbe finančne spolupodieľať aj tí, ktorí svoju kožu príliš vystavujú slnečnému žiareniu, ale a aj tí, ktorí majú nedostatok vitamínu D? Nemali by platiť aj tí, ktorí nemajú peniaze na kvalitnú a vyváženú stravu a vitamíny, alebo aj tí, ktorí sa neodsťahovali z mesta s uhoľnou tepelnou elektrárňou a naďalej fajčia? Pri všetkých týchto príkladoch ide o veľmi tenkú čiaru a aj z odborného hľadiska o komplikovanú otázku, najmä ak ide o akútne a nákladné ochorenia a liečbu. Som za systémové zavedenie spoluúčasti pacienta, ale tá by mala byť najmä pri tzv. neprioritných diagnózach, kde nejde o akútnu záchranu života, a/alebo by mala byť nastavená platba napríklad za ubytovacie služby v nemocnici či pri návšteve lekára pri zachovaní sociálnej ochrany vo forme horného ročného limitu a limitu pri jednorázovej platbe a pod.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite