Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Anne Applebaum: Nič nie je stratené

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Anne Applebaum má korene v Bielorusku, vlastní americké a poľské občianstvo. Nositeľka Pulitzerovej ceny analyzuje dejiny Východu a ich dôsledky. Ako vníma hrozbu z Kremľa? A šance strednej Európy?

Anne Applebaum: Nič nie je stratené FOTO LEONARDO CENDAMO/GETTY IMAGES

ešte v roku 2015 ste napísali komentár o tom, že Západ ochotne zabudol na ruskú hrozbu, pretože po skončení studenej vojny si chcel už vydýchnuť a myslieť na niečo iné. A dnes vidíme, ako sa správa Vladimír Putin. Je táto situácia priamym dôsledkom zábudlivosti Západu?

Nie, nechcem viniť z Putina a jeho správania Západ, táto situácia je dôsledok vývoja v Rusku. Putin je produktom koncentrovaného úsilia štruktúr bývalej KGB obohatiť sa a znovu ovládnuť Rusko. A momentálne má pocit, že je ohrozený, pretože krajina je na tom ekonomicky zle, jeho popularita klesá, lebo ľudia už vedia, koľko si nakradol. A tak, aby si udržal moc, potrebuje stále vyhrocovať situáciu. Za toto nemôžeme viniť Západ. Na druhej strane je pravda, že Západ dlhodobo nechcel vidieť problém Ruska, lebo nechcel, aby bolo Rusko problémom. Radšej by sme boli mali iných nepriateľov. Radšej by sme bojovali proti radikálnemu islamu alebo proti Číne. Nikto vo Washingtone sa Ruskom intenzívne nezaoberal. Obama videl Putina ako spurného adolescenta, nie ako veľkého ideologického nepriateľa. Putina a putinizmus Američania nechceli brať vážne. No rovnaký postoj prevláda v európskych metropolách. Pre Berlín a Paríž je pohodlnejšie nemať Rusko ako nepriateľa. Radi od Gazpromu kupujú plyn, radi s Ruskom obchodujú, nechcú v ňom vidieť hrozbu. Toto je najdôležitejší dôvod, prečo Putin provokuje Západ – vie totiž, že s ním nechceme bojovať. Putin nie je vina Západu, ale je pravda, že Západ si neskoro uvedomil, akú hrozbu Putin predstavuje.

je aj nejaký hlbší civilizačný dôvod, pre ktorý nechce západná Európa vnímať Rusko ako nepriateľa?

Sčasti určite áno. Najmä v Nemecku, aj preto, že Rusko pomohlo poraziť nacizmus, zostal pocit, že Rusko je spojenec. A ešte z 19. storočia tam zostáva dojem, že Rusko je partnerská svetová veľmoc. Rusi zároveň v Nemecku investujú veľa peňazí do prezentácie ruskej kultúry. Robia to cielene ako súčasť úsilia robiť z Ruska partnera. Aj Francúzi radi vidia v Rusku ďalšiu veľmoc, navyše historicky boli spojencami. V USA tento dejinný faktor až taký nie je, v Európe určite. Samozrejme, menšie štáty medzi Nemeckom a Ruskom si Rusko pamätajú ako okupanta, a to je iný pohľad.

a napriek tejto skúsenosti s Ruskom ako okupantom dnes niektorí ľudia práve v tých menších štátoch vnímajú Rusko ako nejakého záchrancu pred Západom. Vy ste Američanka, no máte aj poľské občianstvo. Viete si tento bizarný jav nejako vysvetliť?

Niektorí ľudia sa boja výzvy, ktorú Západ predstavuje – vyššej náročnosti, konkurencie. A nevítajú zmeny, ktoré sa v západnej Európe odohrali za posledných 30 až 50 rokov, odmietajú rôznorodosť kultúr, ktorá je teraz normálna v Berlíne, Paríži, Bruseli, v Londýne. Cítia sa ohrození sociálnymi a sociologickými posunmi – napríklad v prístupe k ženám. Majú pocit, že Západ reprezentuje istý typ modernosti, ktorej nechcú byť súčasťou. Žijú v ilúzii, že Rusko je alternatíva voči  tejto modernosti. Lenže to nie je pravda. Rusko je menej nábožné ako Západ, žije tam viac moslimov, má celú provinciu, Čečensko, kde sa žije podľa šaríje. Rusko nie je veľmi tradičné ani čo sa týka správania ľudí – je tam vysoký počet rozvodov a interrupcií. To, že v Rusku je nejaká konzervatívnejšia verzia spoločnosti ako alternatíva voči Západu, je mytológia. Lož. Ale Putin môže tú lož propagovať, lebo ľudia chcú, aby také miesto existovalo.

hoci v skutočnosti na to miesto ani netúžia ísť...

Prakticky nikto nechce do Ruska cestovať, nikto tam nechce emigrovať, rozhodne nie zo Slovenska, ani z Poľska, Francúzska či Nemecka. Zato mnohí Rusi túžia emigrovať na Západ. Väčšina Rusov, keby mala na výber, presťahuje sa do Európy.

vladimír Putin v tejto situácii vyťahuje kartu agresie. Ako by mal na to Západ zareagovať?

Mali by sme jasne podporiť Ukrajinu. Dať najavo, že dodáme Ukrajine obrannú protitankovú a protilietadlovú výzbroj. Bezpečnosť najlepšie ochráni dostatočná odstrašujúca sila na Ukrajine.  No celé je to čudné. Putin žiadal rozhovory s USA, ako keby mohla Amerika rozhodovať o Ukrajine.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite