Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bill Kristol: Biden je v zahraničnej politike lepší ako Obama a Trump

.tomáš Klvaňa .rozhovory .rozhovor

Bill Kristol patrí k popredným postavám amerického intelektuálneho a politického života. Zastával vysoké funkcie v administratíve Ronalda Reagana aj Georgea H. W. Busha. Ako hodnotí Joea Bidena? Ako vníma odchod z Afganistanu a vzťahy USA k Európe?

Bill Kristol: Biden je v zahraničnej politike lepší ako Obama a Trump ADAM SCHULTZ/THE WHITE HOUSE/AP/SITA 7. december 2021 Washington, USA: Joe Biden počas videokonferencie s Vladimírom Putinom pohrozil ekonomickými a ďalšími opatreniami v prípade ďalšej ruskej invázie na Ukrajinu.

keby ste mali Joea Bidena oznámkovať za zahraničnú politiku, čo by ste mu dali?

Možno B+ za úsilie, ale B- za zavedenie do praxe. Väčšinou ide správnym smerom liberálneho internacionalizmu, ale nie vždy to podporí kompetentným konaním. Jeho reakcia na Putina za posledné týždne v súvislosti s Ukrajinou sa zdá dobrá a časť tých slov nasledujú aj činy. Voči Číne sa vymedzuje tvrdšie ako predchádzajúce administratívy pod vedením demokratov, rozumným spôsobom  zisťuje, čo to znamená byť tvrdý k Číne. S Taiwanom je to komplikované. Celkovo sa k jeho politikám staviam pozitívne. Najviac by som ho kritizoval za Afganistan. Bola to chyba, a nie nevyhnutná. Nemuseli sme tak rýchlo odísť, bolo možné zvýšiť prítomnosť o dvetisíc vojakov a ešte aspoň začas tam udržiavať líniu. Dokonca aj ja som podcenil, ako veľmi ten odchod vo svete poškodil našu povesť, naše odhodlanie stáť pri spojencoch. Vôbec sa mi nepáčilo, ako tvrdohlavo si Biden tú chybu odmietal uznať. Pripadalo mi to hlúpe.

 Svet je naďalej veľmi nebezpečný, Putin a Si Ťin-pching stupňujú svoje mocenské prejavy a my im v tom desaťročie vôbec nebránime. V takejto situácii potrebujeme lepšie zahraničnopolitické kroky. Toto ma trochu znepokojuje.

tá nekompetentnosť v Afganistane u niekoho ako Biden prekvapila. Ako by ste ju vysvetlili?

Nekompetentnosť je trochu drsný výraz. Povedzme, že to je nedostatok sebaistoty. Biden je veľmi skúsený, ale je to bývalý senátor. Desaťročia riadil tím nejakých dvadsiatich ľudí, no, možno ich mal viac, keď bol predsedom výboru. Áno, bol aj viceprezidentom, ale  viceprezident je v zásade pozorovateľ. Výkonná funkcia je niečo celkom iné. Nijaká skúsenosť človeka u nás úplne nepripraví na post prezidenta. To, ako sa americký prezident zhostí svojej roly, je skôr otázka povahy. Mne sa páči Bidenov tím národnej bezpečnosti, rešpektujem ho, ale nedávno ma upútala poznámka, ktorú ktosi vyslovil: že Bidenov tím v Bielom dome je ten najlepší tím senátorov vo Washingtone. Výstižné. Pozriete sa do jeho okolia a nevidíte tam ľudí ako George Shultz alebo Jim Baker či Harold Brown, Nevidíte tam ani ľudí, akých mal Clinton, ba ani takých, akých mal do istej miery Obama, niekoho ako Ashton Carter. Ľudí, ktorí majú za sebou pôsobenie vo vláde, vo vysokých výkonných funkciách. Samozrejme, dnes zápasia s mnohými problémami, napríklad s pandémiou alebo s tým, že republikáni blokujú niektoré ich nominácie. Majú to ťažké.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite