Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Záchranár František Majerský: Bezplatné zdravotníctvo už dávno neexistuje a ani nikdy neexistovalo

.šimon Jeseňák .rozhovory

Prezidenta Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov Františka Majerského pred Vianocami zadržala polícia po poďakovaní sa pred bránami parlamentu. Už takmer dva roky stoja v prvej línii boja s covidom-19, ktorý nemá konca. Všetky vlády hovoria, že pacient je na prvom mieste, no je to len fraška, ktorá má od reality ďaleko. Čo sú najväčšie problémy a nedostatky pri poskytovaní rýchlej zdravotnej služby?

Záchranár František Majerský: Bezplatné zdravotníctvo už dávno neexistuje a ani nikdy neexistovalo Boris Németh

v článku sa dočítate aj: 

  • aký je jeho názor na súčasnú vládu a jej výkon v slovenskom zdravotníctve,
  • aký je momentálne najväčší problém zdravotnej služby,
  • prečo spoluorganizoval stretnutie pred parlamentom,
  • ako sa dá zefektívniť poskytovanie rýchlej zdravotnej služby na Slovensku, 
  • prečo si myslí, že zdravotníctvo na Slovensku nie je bezplatné.

ešte donedávna ste pôsobili v predsedníctve strany Za ľudí. O dva mesiace bude mať táto vláda dva roky. V krasokorčuľovaní sa hodnotí umelecký dojem a technické prevedenie. Aký máte dojem z tejto vlády? 

Viem, že to je ťažké, ale donekonečna sa nedá rozprávať o tom, že je tu pandémia. Každého sa pandémia dotýka nejak inak. Bežných ľudí, ľudí v zdravotníctve či ľudí v gastre. Na tejto vláde mi vadí jedna vec a to to, že veci, ktoré sa dva roky mali riešiť, sa neriešia, ale odkladajú. Počúvame o pláne obnovy týkajúceho sa zdravotníctva a iných oblastí. Myslím si, že nie je pripravený. Čo sa týka zdravotníctva, nikto nekomunikuje s odborníkmi z praxe. Tento pocit nemajú len záchranári, ale aj lekári a sestry. Jedna vec je nakresliť si plán obnovy, ale druhá je uvedomiť si, kto bude v reálne pracovať v ambulantnej sfére a nemocniciach. Chýba nám personál v ambulanciách, v nemocniciach, aj záchranári. V pláne obnovy sa píše, že majú pribudnúť nové záchranné služby. Aj my trváme na tom, že po 17 rokoch by sa záchranárska sieť mala obnoviť, ale hlavným problémom nie je málo bodov, ale dôvody, prečo si ľudia záchranky volajú. 75% výjazdov sú chronické ťažkosti. Ľudia zneužívajú systém.

čo s tým? Pred 17 rokmi sa zaviedli v zdravotníctve poplatky, ktoré však boli s príchodom vlády Roberta Fica zrušené. Ako nastaviť systém, aby ľudí nedemotivoval volať si záchranku, keď ju naozaj potrebuje?

Ľudia dopredu vedia, čo povedať a zavádzajú, alebo rovno klamú operátorov. Povedia, že cítia tlak na hrudi, že sa im ťažko dýcha – ale nedodajú, že majú sťažené dýchanie už pol roka. Operátor nemôže neposlať záchranku. Ľudia, ktorí cielene zneužívajú záchrannú zdravotnú službu nie sú za jej zneužívanie žiadnym spôsobom perzekuovaní. Napríklad vo Švajčiarsku musia ľudia platiť za výjazd, ak sa zistí, že chronické ťažkosti mohli riešiť s obvodným lekárom. Záchranná služba má byť bezplatná, ale naozaj len pre tých, ktorí ju potrebujú. Na zneužívanie záchrannej zdravotnej služby vždy  doplácajú ľudia, ktorí majú naozaj akútne problémy. Zoberte si, že ak vás zavolá pacient s dvojtýždňovými bolesťami brucha, 20 minút ho vyšetrujete, spisujete anamnézu a vezmete ho do nemocnice, pretože do brucha nevidíte. Celý výjazd aj s odovzdaním do nemocnice trvá dve hodiny. 

Za ten čas sa o ulicu vedľa môže stať dopravná nehoda, ale my tam prísť nemôžeme, preto sa posiela sanitka zo vzdialenejšieho bodu. Zo Svitu alebo z Kežmarku. Už chýba drahocenný čas a niekto, kto reálne sanitku potreboval, zomrie, pretože iný ju zneužil. Toto sa deje 365 dní v roku. Problém je, že nehodnotíme, aké sú výjazdy, k čomu záchranná služba slúži a čo s ňou chceme urobiť. Musíme ju zefektívniť. Z roka na rok máme horší dojazdový čas k pacientovi, pretože máme viac zbytočných výjazdov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite