Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Expertka na dane a odvody Jaroslava Lukačovičová: Nepremyslené, nedohodnuté, neprepočítané

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Igor Matovič predstavil reformu, ktorá má zjednodušiť systém. Niečo z nej sa dá považovať za pozitívne, celok však kríva. A čo chystá minister financií pre živnostníkov? Jaroslava Lukačovičová, expertka na dane a odvody, vysvetľuje plusy a mínusy.

Expertka na dane a odvody Jaroslava Lukačovičová: Nepremyslené, nedohodnuté, neprepočítané BORIS NÉMETH Jaroslava Lukačovičová

minister Igor Matovič v štyroch dejstvách predstavil svoju víziu daňovej reformy. Aký máte na základe dostupných informácii dojem? 

Všetky tlačovky som si pozrela raz a potom znovu, aby som porozumela súvislostiam, lebo jednotlivé dejstvá na seba nadväzujú. V tom druhom Igor Matovič hovoril, že plánuje zjednodušiť výpočet mzdy zamestnanca. A vo štvrtom sme odrazu v situácii, keď v reštauráciách a baroch prepitné má byť súčasťou mzdy zamestnanca. A to predpokladám, že táto časť mzdy zamestnancovi nebude vyplatená načierno. Toto určite nie je zjednodušenie. Naopak, je to konkrétny príklad, že sa zase dostávame ku všelijakým výnimkám, ktoré sa budú týkať určitej skupiny zamestnancov. Pri výpočte mzdy zamestnancov teda nemôžeme hovoriť o zjednodušení, naopak, sú to nové a nové komplikácie či bonusy a výnimky. 

je to revolúcia, ako sa svoje návrhy snaží predávať Igor Matovič?

Nie, minimálne nie v duchu, ako by sme očakávali. Je to revolúcia v tom, že sa celý systém prekope, no konečný účinok na štátny rozpočet alebo na zamestnancov, i na tých, ktorí sa zaoberajú účtovníctvom, nebude taký, ako by sme očakávali.

daňovo-odvodová džungľa sa teda prekope, no ostane džungľou? 

Presne tak, navyše celý budúci rok budú musieť úradníci pracovať na príprave legislatívy. Keď si vezmeme, že napríklad pre OTP režim sme doteraz neurobili jedinú vyhlášku už dva týždne, vyhliadky na úspech sú tu biedne.

minister Matovič sa však vyjadril, že by bol rád, keby sa tieto zmeny prijali a uzákonili už k 1. 1. 2022...

To je absolútne nereálne. Ak máme dodržať štandardný legislatívny proces, ktorý zahŕňa neverejné medzirezortné konania, predbežné pripomienkové konanie, oficiálne medzirezortné konanie, prerokovanie vo všetkých čítaniach v parlamente. Mali by sme čo robiť, aby možné zmeny platili od 1. 1. 2023. 

sú v Matovičových návrhoch aj opatrenia, ktoré vnímate pozitívne?

Napríklad deklarovanú podporu aktivitám detí vnímam pozitívne, no ak sa na to pozrieme zblízka, minister financií v skutočnosti hovorí o certifikovanom systéme, kde sa budú poskytovatelia služieb pre deti musieť registrovať. Kto ich bude certifikovať? Kto navrhne systém,  akým spôsobom sa rodičia dostanú k peniazom, za ktoré majú svojim deťom zaplatiť krúžky? Pôjde o virtuálne účty alebo platobné karty? Tieto otázky sú nezodpovedané a vidieť, že už na realizáciu tohto plánu bude nutné vynaložiť peniaze. 

ak by podobný komplikovaný systém budoval súkromný sektor, nebolo by to lacné, no ak tento systém bude budovať štát, bude to ešte násobne drahšie, nehovoriac o obslužnom personáli. Tieto dodatočné náklady akosi nekorešpondujú so snahou Igora Matoviča o šetrenie v štátnej správe... 

S tým sa dá len súhlasiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite