Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jozef Kákoš: Ak chcete pomôcť človeku bez domova, opýtajte sa ho najskôr, ako si pomoc predstavuje

.michal Oláh .rozhovory

Ako reaguje riaditeľ najväčšej slovenskej nocľahárne pre ľudí bez domova so sídlom v Bratislave „pri letisku“ na kritiku bývalého pracovníka magistrátu zodpovedného za riešenie bezdomovectva? Prečo každý nový primátor hodí stratégiu svojho predchodcu do koša? Akú praktickú pomoc Bratislavčanov by nocľaháreň v zime najviac potrebovala?

Jozef Kákoš: Ak chcete pomôcť človeku bez domova, opýtajte sa ho najskôr, ako si pomoc predstavuje BORIS NÉMETH

v článku sa dočítate aj: 

  • prečo ubytovávajú aj ľudí pod vplyvom alkoholu
  • ako môže bežný Bratislavčan pomôcť ľuďom bez domova
  • akú praktickú pomoc potrebuje na zimu nocľaháreň Depaul
  • ako v Bratislave definitívne vyriešiť problém bezdomovectva,
  • či predstavujú ľudia bez domova pandemickú hrozbu

ste najväčšou nízkoprahovou nocľahárňou pre ľudí bez domova na Slovensku so sídlom v Bratislave neďaleko letiska, v čom je vaše zariadenie odlišné od ostatných obdobných slovenských nocľahární a útulkov?

Depaul má už v DNA zakomponovanú nejakú odlišnosť a tou je práve nízkoprahovosť spojená s bývaním, do čoho sa mnoho poskytovateľov bojí ísť. Poskytujeme nocľah aj pre ľudí pod vplyvom alkoholu. To bol aj dôvod, prečo Depaul na Slovensku vznikol, aby ľudia, ktorí bežne nemajú kam ísť, nemôžu sa nikde ubytovať a ostávajú na uliciach či chatkách, mali priestor kde prespať, a to hlavne teraz v zime. Špecifickým je aj útulok Sv. Lujzy v Bratislave. Je to jediná služba, kam môže reálne prísť človek z nemocnice v zlom zdravotnom stave a dostane adekvátnu starostlivosť. Ešte v Betleheme sestier Matky Terezy majú snahu mať aj ľudí, ktorí majú vážnejší zdravotný stav, ale iba krátkodobo.

bývalý vedúci Oddelenia dostupného bývania a pomoci ľuďom bez domova Magistrátu hlavného mesta pán Martin Freund po svojom nedávnom odchode z magistrátu kritizoval profesionalitu práce s ľuďmi bez domova na Slovensku.  Hovorí o vašej nocľahárni ako o veľkej továrenskej hale, nevhodnej pre takúto sociálnu službu. Aká je situácia na Slovensku v porovnaní s okolitými krajinami? Je situácia v Čechách lepšia?

Čítal som tú reflexiu. U nás je to určite horšie ako v Čechách. Dlhodobo hovoríme, že tých služieb je málo. Ideálne by mali byť služby postavené na terénnej práci a útulkoch, ktoré sú ľudskejšie ako nocľahárne a je tam väčší priestor na sociálnu prácu. V útulkoch by však mali zostávať ľudia iba nevyhnutný čas a následne sa čo najskôr dostávať do bývania.

Nechceme, aby v službách pre ľudí bez domova bola posteľ na posteli a pre to, aby to tak nebolo, robíme všetko, čo je v našich silách. Budovu nocľahárne sme už pred takmer 16 rokmi dostali od mesta a vtedy bola snaha dostávať ľudí z ulice čo najďalej od centra. Nocľaháreň je veľmi ďaleko od centra, ľudia bez domova k nám musia cestovať MHD a mnohým tým vznikajú dlhy na Dopravnom podniku, čo ich životnú situáciu ešte zhoršuje. Napriek tomu všetkému sme v predchádzajúcich rokoch dokázali polovicu budovy zrekonštruovať a obnovovali sme aj strechu.  Druhá polovica ešte na rekonštrukciu čaká.

 Nocľaháreň sv. Vincenta De Paul je najväčšou nízkoprahovou nocľahárňou pre ľudí bez domova na Slovensku.BORIS NÉMETH Nocľaháreň sv. Vincenta De Paul je najväčšou nízkoprahovou nocľahárňou pre ľudí bez domova na Slovensku.

Získali sme na to financie a púšťame sa do procesu obstarávania dodávateľa. Ale 200 ľudí bez domova v jednej službe je veľmi veľa, bolo by dobré, aby služby boli menšie a viac rozptýlené v rámci mesta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite