Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Analytik Ďurana: Balíček nesociálnych opatrení

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Ak si niekto myslel, že Igor Matovič v role ministra financií nepripraví žiadny grandiózny projekt na spôsob národného vytierania nosov, tak sa mýlil. Pripravil nám „daňovú revolúciu“.

Analytik Ďurana: Balíček nesociálnych opatrení Boris Németh Analytik INESS Radovan Ďurana hodnotí reformu daní a odvodov. Skôr ako o reformu sa však jedná o ďalší sociálny balíček.

aký dopad budú mať opatrenia, ktoré Igor Matovič oznámil, na Slovensko?

Každý z tých návrhov treba vnímať aj z pohľadu kontextu verejných financií a s ohľadom na to, kde sa dnes nachádzame. Momentálne sa schvaľuje rozpočet so schodkom päť miliárd eur. Je to obrovská suma, len v malej miere je spôsobená covidom, do veľkej miery je spôsobená tým, že v rozpočte je diera zdedená po predchádzajúcej vláde, ale chýbajú tam opatrenia, ktorými by sa tá diera mala zmenšiť. Takže máme zadlžený štát, nemôžeme si veľmi vyskakovať – a púšťame sa  do drahého sociálneho balíčka.

na takéto argumenty minister financií odkazuje, že jeho opatrenia sa nebudú financovať zvyšovaním schodku, lebo sú tam kompenzačné opatrenia. Veríte mu?

Tak pol na pol. Pretože niektoré kompenzačné opatrenia sa zrejme prejavia a niektoré nie. Ale úlohou ministra financií je priviesť verejný rozpočet do udržateľného stavu. A udržateľný stav pre Slovensko nie je deficit 3 percentá HDP. My by sme mali tvoriť prebytky! Takže aj keď niekto povie, že sociálny balíček nezvýši deficit, aj keby to bola ozaj pravda, tak si zbytočne vyčerpávame opatrenia, ktoré by inak mohli viesť k udržateľným verejným financiám.

čím je kompenzovaná tzv. pomoc rodinám s deťmi?

Sociálny balíček zameraný na rodiny má stáť vyše miliardu eur a je tam asi 10 zdrojov krytia. Jedným z nich je aj prepúšťanie zamestnancov verejnej správy. A toto je tradične opatrenie, aké sa používa na zníženie deficitu. Ak ho použijeme na toto, tak si ním neznížime deficit. Informácie o opatreniach máme len od Igora Matoviča, nie podložené dátami, ktoré sa dajú overiť alebo s nimi nesúhlasiť.

to je jediný problém?

Nie. Ten sociálny balíček pre rodiny je aj veľmi drahý, je neadresný a nerieši ani základný problém, na ktorý Igor Matovič ako hovorí, cieli. On tvrdí, že deti z nízkopríjmových rodín si nemôžu dovoliť napríklad krúžky alebo niektoré životné potreby. Ale tie navrhnuté dávky nesmerujú iba do týchto rodín, majú sa dať všetkým.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite