Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zdeněk Svěrák: Humor je lidský

.martin Papšo .rozhovory .rozhovor

Filmová a divadelná legenda svetového formátu. Spoluautor kultovej fiktívnej postavy Járy Cimrmana, ktorá výrazne prerástla divadlo. Vety z tých hier sa stali súčasťou bežného jazyka a sú použiteľné v akejkoľvek životnej situácii. Filmy podľa jeho scenárov dosiahli obrovské úspechy (3 nominácie na Oscara, jedna premenená). Napriek tomu je to stále veľmi skromný, prívetivý a priateľský človek – Zdeněk Svěrák

Zdeněk Svěrák: Humor je lidský JOSEF HORÁZNÝ, MARTIN ŠTĚRBA/ČTK

ako ste spokojný s výsledkami posledným volieb?

Já jsem byl, jako mnoho lidí u nás, mile překvapen, že se podařilo konečně odsunout aspoň na druhou kolej Andreje Babiše a jeho hnutí. Matematika nám říkala, že on nemá většinu. On tím, že na sebe nalepí nějaké strany, které jsou ochotné s ním jít, bude vládnout pořád. 

Tím, že se ta pravice dokázala sjednotit, ukázala, že to jde, ale já se zároveň obávám už teď, že ta sjednocenost moc dlouho nevydrží. Ale snad alespoň nějaký čas ano. Že se tam nedostala vůbec žádná levicová strana, to, myslím, není úplně dobře.

nie sú Piráti trochu ľavicoví?

Já nevím jací jsou.  Já jsem volil Starosty a nevím, co od těch Pirátů čekat. Oni nás neinformovali o svých úmyslech dostatečně. Proto jsem si říkal, já o těch Pirátech moc nevím, ale tady jsem si jist, proto jsem zakroužkoval čtyři Starosty. 

v kampani ste sa nejako angažovali?

Já se angažuju tak, že třeba napíšu, že budu volit Starosty a proč. Volil jsem je i v minulých volbách a nezklamali mě. Jsou to lidi, kteří mají zkušenost z terénu s konkrétními lidmi a tu zkušenost uplatňují ve vyšším patře.

JOSEF HORÁZNÝ, MARTIN ŠTĚRBA/ČTK

vy ste nikdy nechceli kandidovať? V prieskumoch, koho by chceli ľudia za prezidenta, ste bývali vysoko.

To jo, takové nápady byly, ale to jsem v zárodku potlačoval. Na to nemám potřebné vlastnosti. 

nedávno mal premiéru film o Janovi Werichovi. Vy ste tam tiež a hovoríte, že po stretnutí s Werichom ste si ešte ten večer zapísali všetko, čo vám povedal. A vytiahli ste husto popísaný zošit. To ste si dokázali všetko tak dokonale zapamätať?

Ano, protože Jan Werich byl pro mě něco jako Pán Bůh humoru. To, že jednou přišel do našeho divadla, byla pro mě událost. Jako by sestoupil z nebe a přišel se podívat, jak to děláme. Já jsem odjakživa toužil dělat něco podobného jako on. Jak texty písniček, tak i hry. Když někoho máte rád, tak si ho vážíte, a tak jsem skutečně celou noc psal a pamatoval jsem si to slovo od slova. 

nechceli ste ho potom získať pre nejaký svoj film? 

Ano, my jsme ho požádali, jestli by nám nezahrál ve filmu Kulový blesk.

toho operného speváka..

Ano, ale my bychom to udělali na něj. Byl by to herec, ne operní zpěvák, který končí kariéru. Ale on nám řekl, když si to přečet, že si uvědomil, že při jeho zdravotním stavu a tom, jak vypadá, by nechtěl takovou rolí ukončit svou kariéru. Chtěl by, aby na nej vzpomínali, když byl zdravý a lepší. Do jaké míry to bylo k nám milosrdné, to nevím. Možná, že se mu to nelíbilo a takhle milosrdně nám to řekl.

ale veď to je krásny film…

Je to krásný film. No, to víte, že to by bylo skvělé, kdyby Werich tu roli vzal, ale operní Mistr v podání pana Kalaše byl také vynikající. 

a v tom čase už mohol? Lebo dlho mu všeličo zakazovali.

Tenkrát už to šlo.

v roku 1969 ste hrali menšiu rolu vo filme Skřivánci na niti. Ale tam neboli len nejaké náznaky voči tomu režimu, to bola jeho otvorená a veľmi tvrdá kritika. Nebáli ste sa, že skončíte vo väzení?

No, nebáli… To bylo ještě doznívání toho 68. roku, a to už se točilo za okupace, v tom mezičasí, když už tady tanky byly. Ale takhle jsme to cítili, že se to takhle vyjádří a nějak jsme se nebáli, já nevím proč. A víte, co taky možná sehrálo svou roli? Já jsem tam v titulcích uveden jako Václav Svěrák, a ten existuje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite