Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zuzana Dolinková z Hlas-SD: Štát má byť regulátor, no trh zabezpečuje v zdravotníctve pokrok

.šimon Jeseňák .rozhovory

Expertka strany Hlas-SD Zuzana Dolinková v rozhovore hovorí o tom, prečo v minulosti volila Smer, prečo je kľúčové v zdravotníctve definovať nárok pacienta i o tom, aké úlohy má v zdravotníctve zastávať trh a aké štát.

Zuzana Dolinková z Hlas-SD: Štát má byť regulátor, no trh zabezpečuje v zdravotníctve pokrok Boris Németh

v článku sa okrem iného dočítate aj o tom:

  • ako sa dostala do politiky,
  • prečo vstúpila do strany Hlas-SD a aké sú vízie tejto strany,
  • ako definuje nárok pacienta,
  • ako podľa nej zabezpečiť zdravotníctvu viac peňazí,
  • či sa majú regulovať zisky nemocníc, farmaceutických spoločností a ambulantných lekárov
  • čo si myslí o zavedení poplatkov v zdravotníctve.

prečo ste v roku 2019 vstúpili do politiky?

Pred vstupom do politiky som sa profesionálne a odborne snažila pomáhať zdravotníckym pracovníkom, no narazila som na limity. Videla som potenciál u bývalého ministra zdravotníctva Tomáša Druckera, strana Dobrá voľba mala jeden z najlepších zdravotníckych programov a presadzovali sme veľmi potrebné a konkrétne kroky, ako je napríklad definícia nároku pacienta. 

posúvali sa vďaka Tomášovi Druckerovi? 

Áno, i vďaka nemu. Napríklad pri zavádzaní eZdravie sme vedeli, že sa nemôže zavádzať skokovo a pod nátlakom, lebo hrozilo, že by zo zdravotníckeho systému odišli ďalší ľudia. eRecept dnes napríklad používa každý. 

každý používa eRecept vďaka štátu? eRecept vyvinula súkromná poisťovňa, nie štát, ktorý sa o to neúspešne a mimoriadne draho pokúšal.

Nepochybne sa minulo mnoho miliónov neefektívne. Ministerstvo zdravotníctva však prišlo s dôležitou legislatívnou iniciatívou, ktorou používanie eZdravie nariadili. Pokyn musel prísť zhora, ale áno, systém eReceptu vyvinula súkromná zdravotná poisťovňa. V procese elektronizácie a digitalizácie však naďalej zaostávame. 

vráťme sa k tomu, ako ste sa dostali do politiky.

Keď Tomáš Drucker zakladal stranu Dobrá Voľba, tak sme sa stretli, a napokon som dostala  ponuku byť členkou predsedníctva, ktorú som reflektovala. Už som nechcela prinášať návrhy, ktoré by končili v šuplíku. Po odchode Tomáša Druckera z ministerstva zdravotníctva sa komunikácia s rezortom veľmi zhoršila a naše pripomienky neboli vypočuté. Ambulantných lekárov som zastupovala od roku 2015 a viem teda porovnať, s kým sa spolupracovalo najlepšie. Predtým som pôsobila v advokácii, no poskytovali sme právne služby aj pre Slovenskú lekársku komoru a predtým aj pre iné zdravotnícke komory. 

„Potrebujeme riešiť preventívnu a ambulantnú starostlivosť. A nielen reformu nemocníc, ktorá vôbec  nie je reformou celého sektora.“

od roku 2015 ste teda aktívne pôsobili v zdravotníctve.

V oblasti zdravotníckej legislatívy od roku 2008.  V roku 2015 bol založený Zväz ambulantných poskytovateľov a odvtedy sme  aktívne riešili najmä zmluvné a cenové podmienky medzi zdravotnými poisťovňami a lekármi a videli sme, že poisťovne nemajú dostatok peňazí pre poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti. Tento segment je dlhodobo poddimenzovaný – finančne aj personálne. Poisťovne nám pri rokovaniach o lepšie platby pre ambulancie opakovali, že v zdravotníckom sektore treba nevyhnutne viac peňazí, aby sa mohlo rokovať o adekvátnych platbách pre ambulancie, na čom som pracovala. Bol to začarovaný kruh.

vo voľbách ste však neuspeli.

Naši potenciálni voliči Tomášovi Druckerovi vyčítali, že sa vyjadruje vajatavo a nevie zaujať jasný postoj. Napriek tomu bola naša politika postavená na odborných riešeniach a hodnotovo sme boli všetci na jednej lodi.

aké sú teda hodnoty Zuzany Dolinkovej?

Solidarita, ľudskosť, dôstojný život, spolupráca.

tieto tri hodnoty, minimálne deklaratórne, uznávajú všetci od komunistov po anarchokapitalistov. 

Strana Dobrá Voľba aj strana Hlas-SD, do ktorej som neskôr vstúpila, chcú prinášať odborné riešenia. Práve odbornosť mi pri riadení štátu chýba. 

koho ste volili v minulosti pred vaším vstupom do politiky?

Nevolila som vo všetkých voľbách, no som človek, ktorý vyznáva sociálne hodnoty a sociálna politika mi je blízka. Som sociálny demokrat a som presvedčená, že by sme mali ľuďom poskytnúť sociálne istoty. 

Boris Németh

takže v minulosti ste volili stranu Smer? Odkedy?

V roku 2016 určite. Mrzí ma, keď moji spolužiaci odchádzajú do zahraničia, lebo na Slovensku nevidia perspektívu, keďže to na Slovensku išlo od deviatim k piatim aj vinou Fica a Smeru. Chcem žiť v krajine, kde budem mať možnosť žiť slobodne, dôstojne, perspektívne a zlepšovať život na Slovensku. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite