Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Päť otázok pre Krčméryho o očkovaní treťou dávkou a k dynamike tretej vlny

.michal Oláh .rozhovory

Mnohí Slováci sú napriek zlej pandemickej situácii porovnateľnej s druhovu vlnou pandémie nepoučiteľní a naďalej odmietajú očkovanie. Potrebujeme tretiu dávku vakcíny po prekonaní Covidu 19 a kedy sme naozaj dlhodobo chránení odpovedá v krátkom rozhovore infektológ a prvý zaočkovaný Slovák Vladimír Krčméry.

Päť otázok pre Krčméryho o očkovaní treťou dávkou a k dynamike tretej vlny BORIS NÉMETH

v médiách odznelo, že tretiu dávku vakcíny nepotrebujú tí, ktorí sú očkovaní dvoma dávkami a prekonali ochorenie Covid 19. Platí to aj v prípade bezpríznakového priebehu tohto ochorenia, resp. prekonania Covidu 19 pred viac ako 12 mesiacmi? Môžu sa teda títo záujemci dať preočkovať treťou dávkou vakcíny?

Prekonať ochorenie znamená symptomatický COVID, t. j. klinickú infekciu. Kto bol iba PCR pozitívny, potrebuje tretiu dávku, respektíve prvú dávku v novom očkovacom období, t.j. v rozmedzí 180 až 270 dní po druhej dávke.

po akej dobe od preočkovania treťou dávkou vakcíny sme opäť dlhodobo chránení? Sú to dva alebo štyri týždne?

Keďže ide o booster, po takzvanej tretej dávke narastajú protilátky za jeden až dva týždne. Dynamika nárastu je individuálna. Serologické štúdie s troma respektíve jednou booster dávkou budú presnejšie známe do Vianoc. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite