Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Šimon Jeseňák: Na internete je od začiatku problém s pravdou

.šimon Jeseňák .rozhovory

František Gyárfaš má s internetom dlhoročnú skúsenosť a dlhoročný vzťah, zaoberá sa jeho filozofiou a dopadmi na ľudský organizmus a správanie. V čom vidí pozitíva a negatíva svetovej siete?

Šimon Jeseňák: Na internete je od začiatku problém s pravdou BORIS NÉMETH

na vysokých školách prednášate predmet, ktorý sa volá filozofia internetu.

Ešte v 90. rokoch som pôsobil v medzinárodnom ústave v Rakúsku, kde sme mali k dispozícii rýchly internet. To mi umožnilo sledovať nárast internetu, ako aj jeho dovtedy nepredstaviteľné možnosti. Fascinovalo ma obrovské pribúdanie informačného obsahu, ktorý viedol ľudí k pocitu, že tam nájdu všetky vedomosti ľudstva a zároveň dostupnosť internetu kedykoľvek a kdekoľvek. Internet nemal otváracie hodiny. Začal som o internete písať a postupne to prerástlo do vysokoškolského predmetu, ktorý sa týmito vlastnosťami a víziami zaoberal. Filozofiu internetu učím na rôznych školách už dvadsať rokov. Keď som v roku 1999 začínal, email mal len jeden študent a internetový vyhľadávač videli moji študenti prvýkrát na exkurzii.

aké boli vaše vtedajšie predstavy o možnom vývoji internetu?

V tom čase sa zdalo, že dve kľúčové funkcie internetu boli vyhľadávanie informácií a komunikačná sieť. To prvé v priebehu desaťročia premenilo internet na gigantickú rastúcu knižnicu a druhé vytvorilo celosvetovú virtuálnu dedinu. Fascinujúca bola aj rýchlosť šírenia nových aplikácií. Napr. pred koncom jedného roku sa objavil v časopise .týždeň článok o Facebooku, ktorý u nás ešte málokto poznal. Kým sa vo februári začal letný semester, na Facebooku už bola väčšina našich študentov. Začalo sa delenie ľudí na generácie X, Y, Z či mileniáli. Študenti z týchto generácií sa veľmi líšia od nás, ale aj medzi sebou. 

v čom? 

Elena Akácsová ma kedysi zoznámila s termínom „digitálni imigranti“. Keď sedíte pri počítači v práci, vedľa vás sedí kolega a vy potrebujete informáciu, ktorú kolega vie z hlavy, kedysi bolo normálne sa ho opýtať. Dnes už to normálne nie je a robia to najmä starší, ktorí sa do digitálneho sveta iba prisťahovali. To sú digitálni imigranti. Pre mladších je spýtať sa neprirodzené. Modernejší a mladší ľudia pošlú otázku kolegovi cez chat. Ale aj to robí iba staršia  internetová generácia. Skutočné deti internetu sa spýtajú Googlu, pretože je im to najprirodzenejšie. Je to mentálny posun. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite