Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hovorca slovenských biskupov Kramara: Vyzývame všetkých ľudí na Slovensku, aby sa nám ozvali

.michal Oláh .rozhovory

Pápež František otvoril 10. októbra trojročný celosvetový dialóg, v ktorom vyzval všetkých pokrstených k diskusii o budúcnosti najväčšej kresťanskej cirkvi. Chce načúvať aj hlasom ateistov. Naši katolícki biskupi pozývajú veriacich aj neveriacich Slovákov k otvorenej diskusii. Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara hovorí o podstate synody, dialógu s LGBTI a otvorenosti riešiť aj krytie sexuálnych zločinov.

Hovorca slovenských biskupov Kramara: Vyzývame všetkých ľudí na Slovensku, aby sa nám ozvali Archív Martina Kramaru

v článku sa okrem iného dočítate aj o tom: 

  • komu a ako môžeme poslať svoje otázky,
  • ako chcú naši biskupi načúvať hlasu veriacich aj neveriacich,
  • či chce slovenská cirkev reagovať aj na sexuálne škandály,
  • čo hovorcovi KBS pomáha bojovať s klerikalizmom. 

ako majú veriaci i neveriaci chápať slovo „synoda“ a prečo vlastne zvolal pápež František „Synodu o synodalite“, ktorú mnohí komentátori politiky Vatikánu považujú za najvýznamnejšiu reformnú udalosť v cirkvi tohto storočia?  

Keď sa to niekto chce dozvedieť, najviac informácií je na stránke synoda.sk. Synoda je v skratke zhromaždenie biskupov vybratých z rôznych krajín sveta, ktorí sa schádzajú v stanovenom čase, aby dodržiavali úzke spojenie s pápežom a rímskymi biskupmi a pápežovi svojimi radami poskytovali pomoc. A to hlavne v oblastiach neporušenosti viery a mravov, dodržiavania a upevňovania cirkevnej disciplíny, aby posúdili otázky, ktoré kladú cirkvi vo svete. V podstate je to zhromaždenie biskupov. 

kde sa zvykne konať? 

V Ríme v určitých časových intervaloch, závisí aj od toho, aká problematika sa rieši. Niekedy sa synoda sústredí na celosvetovú tému, ale môže byť zameraná aj na niektorý lokálny problém, akou bola napríklad Synoda o Amazónii. Z celého sveta sa zavolajú delegáti, ktorí reprezentujú jednotlivé biskupské konferencie, rokuje sa o nejakej téme, robí sa prípravný a záverečný dokument, ktorý sa predloží pápežovi a pápež z neho zvyčajne napíše exhortáciu. Keď sme študovali v seminári, takmer každú takúto exhortáciu za posledných 20 – 30 rokov sme si museli naštudovať. Je to aj predmetom teologického poznania, ktoré sa potom študuje na univerzitách. Usmerňuje to chod a život cirkvi na nasledujúce obdobie. 

môžeme synodálne zhromaždenie biskupov voľne chápať ako pápežov parlament? 

Aj počas príprav synody sa spomína, že v tom synodálnom procese nejde o parlament, ale o vypočutie mienky biskupov. Pápež chce počúvať, čo hovoria, a na základe tohto spoločného kráčania s biskupmi vydá dokument na celocirkevnej úrovni, ktorý poskytne veriacim.

o čom chce pápež František počas tejto synody diskutovať? Chce vytýčiť zásadné nové smerovanie katolíckej cirkvi v reakcii na potreby nového tisícročia? 

Chce ju mať viac synodálnu, preto chce načúvať všetkým perifériám, všetkým jednotlivcom aj za jej okrajom. Robilo sa to aj doteraz, ale novým impulzom prídeme k niečomu, čo nás prekvapí. 

akým mechanizmom boli na Slovensku vyberaní koordinátori tohto procesu? Aké je vaše postavenie v tomto procese? 

Mňa delegovali aj ako hovorcu tohto synodálneho procesu na Slovensku. Diecézy si zvolili svoju kontaktnú osobu, je to vždy jedna osoba, za ktorou je zvyčajne širší tím. Sú to blízki spolupracovníci biskupa alebo ľudia, ktorí napríklad prednášajú pastorálnu teológiu. 

pápež vyzval v prvej etape Synody o synodalite k zapojeniu čo najväčšieho počtu pokrstených vo všetkých diecézach sveta. Tento proces bol predĺžený do augusta 2022. Ako bude synodálny proces prebiehať v našich podmienkach na farskej úrovni?

Hľadáme riešenia, má to byť úloha celej cirkvi. Máme mať spoločnú účasť na misii ohlasovania evanjelia. Hľadáme, čo bude najlepšie pre toto spoločné kráčanie. Vatikán vydal k tomu aj príručku. Čo zistia, to sa prenesie na farskú úroveň, do hnutí, rehoľných skupín a podobne. Takže ak sa budeme pýtať ľudí, čo im vadí, čo im chýba, odtiaľ môže prísť nejaký spoločný hlas. Tieto individuálne, neformálne stretnutia sú jedným zo spôsobov. Ďalšie stretnutia je jednoduché zorganizovať na farskej úrovni. Pre tých, ktorí sa radšej nevyjadrujú osobne, je priložený zoznam mailov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite