Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozhovor so šéfredaktorom portálu Echo24: Babiš považoval lož za pravdu

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Šéfredaktor portálu Echo24 Dalibor Balšínek odišiel z vydavateľstva MAFRA po tom, čo ho kúpil Andrej Babiš. V rozhovore o českých voľbách hovorí o tom, ako sa podarilo opozícii vyhrať voľby a o tom, ako sa zmenila česká spoločnosť od nástupu hnutia ANO do českej politiky.

Rozhovor so šéfredaktorom portálu Echo24: Babiš považoval lož za pravdu MAĽBA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NÁMET RÓBERT CSERE

aký máte pocit po voľbách v ČR?

Pozitívny. Politický a spoločenský život sa vráti do normálu a nebude tu podivná hybridná vládnuca štruktúra, ktorá narušovala normálne fungovanie v krajine. Navyše bola bez ideí. Andrej Babiš a hnutie ANO sa starali o ochranu svojich záujmov. Nemyslím, že Andrej Babiš nemal ambíciu pre krajinu niečo urobiť. Ale spôsob, akým dosiahol moc, teda cez ovládanie médií a inštaláciu ľudí z Agrofertu do štátnych inštitúcií, bol mimoriadne nesystémový. Za najväčší konflikt som považoval, že Agrofert je závislý od európskych dotácií. Na jednej strane má Babiš firmu s niekoľko desiaťtisíc zamestnancami, na druhej strane závisí od dotácií, ktoré idú z Európy cez český rozpočet, ide, samozrejme, o konflikt záujmov. Uprednostňoval svoje záujmy pred záujmami Česka. Úľava je predovšetkým v tom, že krajina môže začať fungovať podľa štandardných pravidiel. Nemyslím, že nebudú problémy. Nová vláda vstupuje do jedného z najťažších ekonomických období. Je to spôsobené covidom, opatreniami a, samozrejme, efektom Green Dealu, ktorý zvyšuje ceny energií. Andrej Babiš im to tiež zadarmo nenechá. 

povedali ste, že Andrej Babiš vládol hybridne. Čo tým myslíte? 

Predovšetkým to, že neboli dodržané základné pravidlá charakteristické pre demokratické zriadenie. Jedným z nich je, že médiá majú mať kontrolnú funkciu. Neexistuje dôkaz, že Andrej Babiš obmedzoval iné médiá, ale on sám mal veľkú mediálnu silu. Nebolo to len vydavateľstvom MAFRA, kúpil nemecké vydavateľstvo Bauer media a ďalšie spoločenské časopisy, ale aj Rádiom Impuls.. Žiadnou podobnou podporou iná politická strana nedisponovala. A potom, Agrofert je jeden z najväčších zamestnávateľov v Česku. Tieto dve skutočnosti ukazujú, že ANO nebola štandardná politická strana. V posledných rokoch sa ukazovalo, že štátna správa bola paralyzovaná a najviac to bolo vidno pri vyšetrovaní kauzy Čapí hnízdo. Atmosféra strachu na finančných úradoch a to, ako finančné úrady postupovali voči malým podnikateľom, boli na škodu zdravému vývoju, lebo každého podozrievali, že kradne. V poslednom čase sa ukázala jedna z najväčších Babišových zrád – opatrenia, ktoré nastavil pre malých a stredných podnikateľov a vôbec pre súkromnú sféru prostredníctvom vymáhania daní, pričom on sám tvrdil, že v zahraničí nemá uliate žiadne peniaze, hoci potom Pandora Papers preukázali opak.

pomohol mu jeho mediálny kufrík tvorený Rádiom Impuls a vydavateľstvom MAFRA v kampani? Alebo mu to uškodilo, keďže si všetci boli vedomí, že tieto médiá budú len ťažko bez vplyvu Andreja Babiša?

Určite mu to pomohlo. S niektorými bývalými kolegami sme v MAFRA pracovali, no odišli sme v okamihu keď Andrej Babiš vydavateľstvo prevzal po voľbách v roku 2013. Ja som bol dokonca v predsedníctve, mal som na starosti Lidové noviny a weby vrátane idnes.cz. O niektorých jeho kauzách a problémoch sa buď nepísalo, alebo písalo s pochopením. MAFRA v minulosti nastoľovala agendu, no to už osem rokov neplatí. Nemuseli ho vyslovene podporovať, stačilo, keď vynechali problémy, s ktorými sa potýkal. A práve preto som použil slovo hybridný, lebo ešte stále sa pohybujeme v demokratických mantineloch. Ale systém sa ohýbal.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite