Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slovakizácia českej politickej scény

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Publicista a český právnik Tomáš Němeček v rozhovore o českých voľbách do snemovne hovorí o tom, čo je hlavnou témou volieb a ako zmenil Andrej Babiš českú politiku.

Slovakizácia českej politickej scény GABRIEL KUCHTA/GETTY IMAGES 1. október 2021 Praha: Agresívna a populistická predvolebná kampaň Andreja Babiša zo strany ANO.

ostatné slovenské voľby boli v princípe o tom, či sa niekomu podarí poraziť Smer a Roberta Fica. O čom sú tieto české voľby?

Tomáš Němeček: Ich hlavnou témou nie je, či sa podarí poraziť Andreja Babiša, lebo to nikto nečaká, ale či sa ho podarí dostať do opozície. Ide v zásade o to, ako bude fragmentovaná poslanecká snemovňa po voľbách. Momentálne sú vpredu tri silné bloky. Na prvom mieste je ešte stále ANO Andreja Babiša, aj keď klesá podľa posledných prieskumov i týždeň pred voľbami. ANO však má stále podporu okolo 25percent. Druhá je stredopravá alebo centristická koalícia skôr konzervatívnych strán, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Tie, zdá sa, stúpajú a aj im televízne debaty prospeli. Hoci pre časť voličov nie sú voľba veľmi radostná, skôr ako istota.

prečo nie radostná? Čo sa vytýka koalícii SPOLU?

Každému z voličov tých jednotlivých strán, ktoré tvoria túto trojkoalíciu, prekážajú tie ostatné strany. Pre TOP 09, ktorá sa profilovala ako silne proeurópska, sa ťažko prijímajú euroskeptici z ODS a naopak. Pre KDU-ČSL sa ťažko prijímajú niektorí sekulárni liberáli z ODS, ktorí sú až vyhranene antiklerikálni. Toto je ten problém. Voliči jednotlivých strán vravia, že im voľbu kalí predstava, že hlasujú aj za tých druhých, ale sú ochotní to takto prijať. 

hovoríte, že je to centristická koalícia. Slovenskí politici akoby sa už bránili označeniu centristi, konzervatívci, pravičiari, ľavičiari a aj názvy strán o tom absolútne nič nehovoria. Je v tomto Česko racionálnejšie ako Slovensko?

Naše strany sú staré. Sociálna demokracia (ČSSD) sa hlási k svojim koreňom z roku 1878. KDU-ČSL vznikla v roku 1919 a mala kontinuitu aj počas komunizmu. KDH je síce staršou stranou ako ODS, no ODS je v prvej lige českej politiky nepretržite od roku 1991. A podobne. Sú to staré strany a nemusíte byť fanúšikom Pirátov, ale Piráti vniesli niečo nové, vnútrostranícku demokraciu myslia vážne, ale je to fungujúca strana, žiadna one-man šou. Strana má starejších, má zakladateľov a má ženskú, mládežnícku časť a niečo také na Slovensku nevidíme. Keďže má Slovensko jeden volebný obvod, stačí, aby to ťahal jeden silný líder. V Českej republike musíte stále postaviť 14 kandidačných listín: do 13 krajov a hlavného mesta Prahy.  Za blokom ANO a SPOLU nasledujú Piráti a starostovské hnutie STAN, ktoré bolo dlho v tieni Pirátov, pretože je zakorenené skôr v regiónoch a silné napríklad v Stredočeskom, Libereckom, ale aj Zlínskom kraji, no v posledných týždňoch sa v televíznych debatách ukazuje práve prednosť starostov. Pôsobia ako ten sympatický sused z vedľajšej záhrady, s ktorým môžete ísť grilovať. Predseda STAN Vít Rakušan, ktorý tvorí tandem s predsedom Pirátov Bartošom, zažiaril v televíznych debatách a mohol by na seba strhnúť niekoľko percent váhajúcich voličov.

do posledných volebných debát začal namiesto Bartoša chodiť práve Vít Rakušan a ako hovoríte, osvedčil sa. Je to nezvyklé, lebo líder volebnej koalície je práve Bartoš. Prečo prepustil svoje miesto práve Rakušanovi?

Jedna vec sú externé dôvody. Piráti boli vystavení Babišovej kampani, jeho marketingovému tímu, ale i médiám. Nezabúdajme, že Babišovi patria dva výrazné denníky a s nimi spojené servery Mladá fronta DNES a Lidové noviny,ako aj Rádio Impuls. Piráti boli teda sústavne vykresľovaní ako strana, teraz budem citovať vo veľkých úvodzovkách: „neomarxistov, tých, čo budú zoštátňovať byty, autá, tých, čo nás budú zapredávať migrantom“. Táto rétorika premiéra je prvoplánová, no ukázala sa funkčná. Piráti sa prvýkrát ocitli v defenzíve a aby oslabili útoky Babišovej kampaňovej mašinérie, posunuli do popredia STAN. STAN má históriu v regiónoch, tak ich ťažko môžete nálepkovať ako neomarxistov. Pirátom sa z ich prieskumov ukazovalo, že dosiahli svoj strop, povedzme, že tá progresívna, modernistická, kozmopolitná časť českých voličov si ich už vybrala, ale keď chcú Piráti strhnúť váhajúcich, ukazuje sa, že môžu niektorých voličov odpudiť excentrickými názormi či excentrickým zjavom predsedu Bartoša. Vít Rakušan má zovňajšok muža, ktorého by si každá matka priala za svojho zaťa. Navyše je vtipný. V Kolíne vyhral voľby tak, že mal jednofarebnú väčšinu v zastupiteľstve. V stredných Čechách je to populárny regionálny politik, veľmi zdatný spíker. Keď sa v televíznej debate Andrej Babiš sťažoval, že aféra so schránkovými firmami v daňových rajoch vyplávala krátko pred voľbami, Rakušan mu pripomenul, že na tom pracovalo medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov, že sú v tzv. Pandora Papers podstatne zaujímavejšie mená než on a že čitatelia na celom svete sa viac zaujímajú o Shakiru, ktorá mala firmu v daňových rajoch, než o Andreja Babiša. Rakušanovi sa tým podarilo niekoľko veľmi dobrých bonmotov, na ktoré Babiš nevedel adekvátne reagovať. Nedivil by som sa, keby vo finiši o niečo potiahol Pirátov a STAN nahor. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite