Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nový policajný prezident Hamran: Musíme to vyčistiť

.štefan Hríb .rozhovory

Mohol zostať veliteľom elitného protiteroristického útvaru a budovať bezpečnosť Slovenska z tej pozície. No cítil povinnosť priložiť ruku k očiste polície a tým celej krajiny. Aké kroky sa chystá v týchto dňoch urobiť? Štefan Hamran, nový policajný prezident.

Nový policajný prezident Hamran: Musíme to vyčistiť

toto je silné obdobie. Prezidentka zhodnotila stav krajiny, vyjadruje sa premiér aj opozícia. A súčasne žijeme tým, že štyria vyšetrovatelia a ešte jeden ich vedúci sú zaistení. Tí, ktorí riešia najzávažnejšie kauzy uplynulých rokov. Je otázne, či sú zadržaní zákonne. A to celé je v kontexte toho, čo sa nazýva vojna polície alebo dokonca už vojna orgánov činných v trestnom konaní aj prokuratúr, aj súdov. Prijať nejakú funkciu v týchto orgánoch je dnes asi až životu nebezpečné. A napriek tomu ste v týchto dňoch prijali funkciu nového šéfa polície. Uvedomujete si, v akom období ju preberáte?

Viem, aké je to obdobie. Je turbulentné, je mimoriadne napäté, vedie sa zápas o charakter štátu a policajný zbor je, bohužiaľ, do tohto zápasu veľmi intenzívnym spôsobom zatiahnutý. Ale je to zložka, ktorá je nevyhnutná. Ak tu chceme mať slušnú spoločnosť, tak policajný zbor bude hrať podľa mňa kľúčovú rolu v tom, či sa nám to podarí, alebo nie. Som si teda absolútne vedomý, v akej dobe a na akú stoličku si sadám.

mnohých trápi otázka tých zatvorených vyšetrovateľov. Štyria elitní vyšetrovatelia, ktorí riešili podstatné kauzy pre charakter štátu, sú vo väzbe, v istom zmysle sú to už vaši podriadení. Viete k ich prípadu niečo povedať? 

Viem na adresu týchto vyšetrovateľov povedať toľko, že vedenie Prezídia Policajného zboru pevne stojí za nimi. Minimálne ja, v tom kontexte, že poznám ich prácu. Sú to príslušníci NAKA, s ktorými sme za posledných 10 rokov riešili, odhaľovali a vyšetrovali množstvo prípadov závažnej kriminality. Môžem ich hodnotiť na základe tej práce, ktorú vykonali, a tej je naozaj veľa. V minulosti sa mnohí politici schovávali za ich výsledky. Dnes sú označovaní ako toxickí, pritom oni neodhaľovali kriminalitu osôb, ktoré ojedinele vybočili z medzí spoločenského života, ale snažili sa rozpracovať tú najzávažnejšiu kriminalitu v podmienkach Slovenskej republiky, spravidla obzvlášť závažné zločiny aj za asistencie LYNX Commanda. Navyše, tých ľudí mám zmapovaných už zo starších čias, keď ešte študovali na Akadémii Policajného zboru. Takže na jednej strane tu máme skupinu vyšetrovateľov, ktorí si k dnešnému dňu plnili zodpovedne svoje úlohy, nikdy za to neboli riešení. Dnes sa im vyhrážajú, sú tam naozaj seriózne vyhrážky z minulosti. Oni rozkrývajú tie najvyššie poschodia kriminality. Ak také prípady objasňujete, tak je viac-menej zrejmé, že to môže mať spojitosť aj s tými útokmi, ktoré smerujú do ich radov. Je to minimálne na zamyslenie. Čo sa týka inšpekcie, ak majú pochybnosti, že títo chlapci nevykonávali svoje povolanie v súlade, alebo v striktnom kontexte so zákonom, tak potom, samozrejme, je povinná konať. Je povinná stíhať každý trestný čin, o ktorom sa dozvedela, aj vo vzťahu k našim príslušníkom. Je na nej, aké dôkazy zdôrazní. Ja pevne dúfam, že v súlade s Trestným poriadkom starostlivo obstaráva všetky dôkazy, svedčiace v prospech aj v neprospech, ale tento trestnoprávny spor bude musieť rozlúsknuť dozorujúci prokurátor a nakoniec nestranné a nezávislé súdy.

existuje nahrávka, údajne nahrávka tajnej služby, v ktorej vyšetrovateľ hovorí, čo idú urobiť, a podľa tých, ktorí súhlasili s ich zatknutím a zavretím je to dôkaz, že konali protizákonne. Advokát Roman Kvasnica, ktorý bol predtým aj prokurátorom, mi povedal, že si uznesenia o ich vzatí do väzby pozrel a že ich považuje za nezákonné napriek tej nahrávke, napriek tým uzneseniam. Čo na to poviete?

Mne neprináleží hodnotiť dôkazy a uznesenia OČTK. Na to sú patričné orgány a do ich kompetencií by som nerád zasahoval, lebo opačne by sa mi to tiež nepáčilo. Nech sa rozhodne v rámci trestného konania, kto má v tomto spore pravdu, kto konal v súlade so zákonom a kto v rozpore s tým zákonom. Nakoniec ten verdikt padne v oblasti trestného konania a pevne dúfam, že pravda vyjde najavo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite