Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Primárka Koščálová: Nie som za plošné podávanie tretej dávky

.michal Oláh .rozhovory .rozhovor

Nesúhlasí s plošným podávaním tretej dávky vakcíny. Predpoklad polovičného počtu obetí tretej vlny oproti druhej vlne pandémie považuje za príliš optimistický. Zástupkyňa prednostu a primárka Kliniky infektológie a geografickej medicíny na Kramároch s mnohoročnou praxou v tropických krajinách Alena Koščálová.

Primárka Koščálová: Nie som za plošné podávanie tretej dávky BORIS NÉMETH Alena Koščálová: U nás dostupné vakcíny poskytujú viac ako 90-percentnú ochranu pred hospitalizáciou.

cítite už na vašom infekčnom oddelení rapídny nárast pacientov po vypuknutí tretej vlny pandémie? 

Dnes ráno sme mali hospitalizovaných štrnásť pacientov a takto pred týždňom ich bolo sedem. Nárast tam je, ale je menší, ako ho pozorujú v iných mestách, napríklad v Košiciach a Trenčíne.  Myslím si, že v Bratislave sa prejavuje zvýšená zaočkovanosť jej obyvateľov, aj keď nikdy sa to nedá povedať jednoznačne. Zjavne však vidíme nástup tretej vlny, ktorá je rýchlejšia ako druhá.  

majú pacienti počas tretej vlny iné vekové zloženie alebo pridružené choroby ako v druhej vlne?

Robili sme si krátku analýzu pacientov z druhej vlny a súčasných. Za tretiu vlnu sme zatiaľ prepustili tridsaťosem pacientov. Jednak vidíme, že vekový priemer je o desať rokov nižší, ako to bolo v druhej vlne. Pacienti zatiaľ prichádzajú aj s ľahším priebehom, čo sa prejavuje na nižšej nemocničnej smrtnosti na covid, ktorá je momentálne na našej klinike 5 percent.

o koľko percent bola smrtnosť vyššia v druhej vlne? 

Tá sa menila v čase, v priemere bola nemocničná smrtnosť na našej klinike 10 percent. Samozrejme, bola vyššia počas kulminácie, vtedy to bolo 17 percent.

zmenil sa vekový priemer hospitalizovaných pacientov počas tretej vlny?

Teraz je to päťdesiatpäť rokov, v druhej vlne bol priemer šesťdesiatpäť rokov. Momentálne máme hospitalizovaných pacientov od tridsať do osemdesiatpäť rokov. 

čomu pripisujete znížený vek hospitalizovaných pacientov?

V Bratislave je to slušnou zaočkovanosťou staršej populácie, ale aj tým, že na začiatku každej vlny sú najprv nakazení mladší, sociálne aktívni ľudia, ktorí si vírus donesú z dovoleniek alebo osláv. Neskôr, keď vírusová nálož v populácii rastie, človek sa môže nakaziť kdekoľvek vrátane obchodu, návštevy lekára alebo aj vo výťahu svojho domu.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite