Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Analytik Duleba: Niečo sa musí stať

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Rusko má za sebou voľby, na ktorých sa polovica oprávnených voličov nezúčastnila – nemali koho voliť. Skutočná opozícia je za mrežami, Putin zaberá všetko. Ako z toho von? Hovorí Alexander Duleba zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

Analytik Duleba: Niečo sa musí stať BORIS NÉMETH Alexander Duleba: Také režimy ako ten ruský nie sú naveky. Ale môžu byť nadlho.

ruské voľby, ktoré oficiálne vyhrali putinovci, neboli fér. Už pred voľbami bolo vidieť, že sa upravuje „terén“, aby Putin nemohol prehrať.

Áno, nielenže do volieb nesmel ísť Navaľnyj a jeho blok, ale úrady potláčali ešte aj tých, ktorí patrili k iným stranám, ale prejavili voči nemu sympatie. Istý predstaviteľ strany Jabloko zdieľal na sociálnej sieti  informáciu z Navaľného štábu a bol vylúčený z volebného procesu, hoci inak splnil všetky podmienky. Nielenže súdy vyhlásili Navaľného štruktúry za extrémistickú organizáciu a zakázali im činnosť, ale postihovalo sa ešte aj zdieľanie ich príspevkov. Pred voľbami bolo zavretých asi 15 portálov, ktoré informovali o voľbách, ocitli sa totiž na tzv. zozname zahraničných agentov. Voľby sa teda odohrali v akomsi vákuu.

skúsme sa vrátiť k tomu, prečo sa moc tak veľmi zľakla Navaľného?

Lebo pod Navaľného vedením prvý raz vzniklo v Rusku niečo ako celoruské opozičné hnutie. Predtým boli protesty vo veľkých mestách, nejaké opozičné organizácie. Ale ani jedna z nich sa nestala celonárodnou tak ako štruktúra Navaľného, a preto režim urobil všetko pre ich elimináciu. Navaľnyj je vo väzení, boli zrušené jeho štáby vo viac ako dvesto mestách a ľudia, ktorí s ním sympatizovali, boli vylúčení z volebného procesu.

kto za takýchto podmienok vôbec mohol ísť do volieb?

Len strany a ľudia lojálni voči režimu. Tí, ktorí síce môžu mať rôzne politické sfarbenie, ale nespochybňujú režim. Môžu predkladať iné postoje a rétoriky, ale režim je pre nich svätý. Kritikom režimu bol Navaľnyj, a toho režim pokladá za extrémistu. Výsledkom je, že Jednotné Rusko má ústavnú väčšinu. To je to, čo režim potreboval, aby pokračoval v kontrole parlamentu. Okrem Jednotného Ruska sú tam režimové strany: komunisti, Spravodlivé Rusko, Žirinovskij. Nová je strana Noví ľudia, tá má 5 percent.

kto sú Noví ľudia?

Podnikatelia, ktorí dokázali osloviť sektor malých a stredných podnikateľov v Rusku, ktorý trpí v prostredí korupcie a silnej štátnej moci. Dostali sa do parlamentu, ale sú tam iba preto, že sú lojálni voči Putinovi. Chcú pomôcť malému a strednému biznisu, ale asi nebudú žiadať priveľa, pokúsia sa len o postupné zmeny a ich 5 percent nie je nejaká sila.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite