Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Milan Nič: Bude to možno zmena ako po Kohlovi

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Nemecké voľby boli výrazom generačnej zmeny. Odchod kancelárky Angely Merkelovej sa ohlasoval už dlho, no jeho dopad na spoločnosť sa tým nezmenšil. Čo znamená jej rozlúčka pre Nemcov, čo pre Európu? A čo pre Stredoeurópanov, s ktorými mala Merkel viac trpezlivosti než iní nemeckí politici?

Milan Nič: Bude to možno zmena ako po Kohlovi SEAN GALLUP/GETTY IMAGES 21. septembra 2021 Stralsund, Nemecko: Angela Merkel pri prejave počas predvolebnej kampane. Bez nej sa Nemecko aj Európa zmení.

po týchto voľbách odchádza Angela Merkel, no ešte pred nimi boli aj iné zmeny na postoch lídrov a ďalšie preskupovanie síl. Ako to hodnotíte?

Najdôležitejšie je to, že odchádza Angela Merkel, ktorá viedla 16 rokov spolkovú vládu a navyše bola po väčšinu toho obdobia aj najpopulárnejšou političkou. Cítiť teda isté vákuum a nemecká politická scéna je dosť nestabilná, akoby hľadala novú rovnováhu. Kampaň sa tzv. líderizovala, šlo v nej viac ako predtým o osoby lídrov, ale tento trend sa dal pozorovať už v roku 2017, keď SPD odštartovala do volieb úplne nového kandidáta Martina Schulza, predsedu Európskeho parlamentu, ktorý nebol dovtedy činný na domácej politickej scéne, a nevyšlo im to. Teraz si sociálni demokrati dali záležať, aby svojho kandidáta predstavili čo najskôr – rok vopred.

o odchode Angely Merkelovej sa vedelo už dávnejšie...

Ona oznámila, že sa o ďalší mandát nebude uchádzať, takže sa o tom vedelo. Rôzne pnutia okolo výberu jej následníka či následníčky na čele CDU sa spustili už po minulých voľbách. Na funkciu generalnej tajomníčky strany sa do Berlína s podporou kancelárky presunula Annegret Kramp-Karrenbauer, dovtedajšia ministerská predsedníčka Sárska. Postupne si pripravovala zázemie a modernizačný program na udržanie centristickej línie kresťanských demokratov. Lenže celý vnútorný proces urýchlila vzbura konzervatívneho krídla. Po zlých volebných výsledkoch v niekoľkých spolkových štátoch zatlačili na odchod kancelárky z vedenia kresťanských demokratov. Žiadali posun strany, aby znovu pritiahli sklamaných voličov, ktorí sa po migračnej kríze presunuli ku krajne pravicovej AfD. 

To bolo podhubie nečakanej kandidatúry bývalého lídra parlamentnej frakcie a jej dávneho rivala Fridricha Merza. Ten však na dramatickom sneme CDÚ strany koncom roka 2018 tesne prehral s AKK. Ako predsedníčka strany však nezískala potrebnú autoritu a po roku rezignovala. Výber jej nástupcu bol napokon pre pandémiu odložený až na február 2021. CDU sa asi medzitým chcela vyhnúť tematizovaniu vnútorných rozporov a  mediálnemu tlaku na nového lídra. Hrali na to, že radšej tú otázku odložia na čo najneskôr, čo sa im napokon vypomstilo. 

aj preto to s CDU nevyzeralo v prieskumoch až tak dobre?

Áno, ale to prelievanie síl a hlasov sa netýka len týchto dvoch strán. Za posledný polrok boli prieskumy verejnej mienky ako hojdačka. Situácia je veľmi nestabilná. Prelievanie voličov sa odohráva už dlhšie a najmä v strede politického spektra: tieto tri hlavné strany, čiže kresťanskí a sociálni demokrati plus Strana zelených si navzájom berú hlasy. Voliči, a to nie je len nemecký fenomén, nemajú stabilné preferencie. Pred týždňom jeden prieskum napríklad uvádzal až 38 percent nerozhodnutých voličov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite