Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Korene minimálnej mzdy sú rasistické

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Ekonóm INESS Robert Chovanckuliak hovorí o koreňoch minimálnej mzdy a o tom, čo spôsobuje jej každoročné zvyšovanie. Je pravda, že minimálna mzda pomáha zraniteľným členom spoločnosti? Naopak, ťaží ako guľa na nohe tých najbiednejších.

Korene minimálnej mzdy sú rasistické BORIS NÉMETH Ekonóm Róbert Chovanculiak: Reálny dôsledok vysokej minimálnej mzdy je, že pracovné miesta v zaostalejších okresoch zaniknú alebo ani nevzniknú.

skúste vysvetliť, čo je to minimálna mzda?

Podľa mojej definície je to zákaz pracovať pre nízko produktívnych ľudí. Minimálna mzda totiž určuje minimálny zárobok a zároveň hranicu, pod ktorou nemôžu zamestnávatelia ponúknuť prácu ľuďom a dať im šancu. Niektorým ľuďom to mzdu zvýši, ale sú ľudia, a nie je ich málo, ktorým minimálna mzda uzavrie cestu na trh práce. Dôvod, prečo na trh cez bariéru minimálnej mzdy neprejdú, je, že z rôznych dôvodov nedokážu vytvoriť pridanú hodnotu, ktorá by bola rovnako vysoká, ako je minimálna mzda.

niekto teda nedokáže vyprodukovať takú hodnotu, ako je výška minimálnej mzdy?

Áno. Napríklad dlhodobo nezamestnaný Jožo v Medzilaborciach, kde sú okrem neho ďalšie stovky nezamestnaných, no počet pracovných miest je nízky. Možno by ho niekto zamestnal v miestnom maloobchode alebo v hoteli, no niekto v Bratislave si povie, že treba zvýšiť minimálnu mzdu o 60 eur. A to zvýši mzdové náklady ešte viac, keďže zamestnávateľ sa pozerá na celkové náklady na prácu, teda na superhrubú mzdu. Zamestnávateľ si zráta, čo nastane, ak Joža zamestná. Jožo ho bude stáť   1 000 eur, a to nie je vymyslené číslo, ale minimálna mzda v prípade, ak sa Jožo dotkne čo i len raz peňazí, a vtedy sa na neho automaticky vzťahuje druhý stupeň minimálnej mzdy, ktorý je na úrovni   1 000 eur. 

Ak sa minimálna mzda druhého stupňa zvýši ešte viac, cena jeho práce je už 1 050 eur. Na Slovensku sú chudobné okresy ako Medzilaborce či Rimavská Sobota, kde nie je ekonomická produktivita taká vysoká a je tam veľa nezamestnaných. Vytvoriť tam hodnotu 1 000 eur je ťažšie ako v Bratislave. Reálny dôsledok vysokej minimálnej mzdy je, že pracovné miesta v zaostalejších okresoch zaniknú alebo ani nevzniknú.

„Minimálna mzda je segregačný nástroj, ktorý znevýhodneným znemožňuje vstúpiť na trh práce.“

dá sa merať, koľko pracovných miest vinou rastúcej minimálnej mzdy nevznikne?

O tomto probléme bolo napísaných množstvo publikácii. Snažíme sa totiž vypočítať niečo, čo sa nestalo. Viaceré štúdie ukazujú, že vplyv minimálnej mzdy je mierny, keď sa pozeráme na celú krajinu, no  negatívne dopady sa zhoršujú pri vplyve na najchudobnejšie regióny a ľudí, ktorí majú nízku produktivitu práce. To sú napríklad čerství absolventi či dlhodobo nezamestnaní a aj ľudia s nízkym vzdelaním.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite