Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Michal Vašečka: Smrť viery v slušnejšie Slovensko

.šimon Jeseňák .rozhovory .téma

Napriek tomu, že v celách predbežného zadržania alebo vo vyšetrovacej väzbe sedia ľudia napojení na minulú vládu, strany Smer a Hlas preferenčne neklesajú, skôr naopak. Spoločnosť je frustrovaná, panuje celospoločenská frustrácia a skepsa a svetlo na konci tunela je v nedohľadne. O ďalšom osude Slovenska sa rozprávam so sociológom Michalom Vašečkom.

Michal Vašečka: Smrť viery v slušnejšie Slovensko BORIS NÉMETH

v roku 2010 ste na Levočskom Fóre povedali, že ste presvedčený o tom, že Slovensko bude úspešnou krajinou. Povedali by ste to i v roku 2021?

Tú diskusiu si pamätám veľmi dobre. Bola v znamení prichádzajúcich parlamentných volieb, ktoré dali Slovensku novú šancu po nie práve najpríjemnejšej koalícii Smer, HZDS a SNS. Hovoril som vtedy v pozitívnom duchu, ale zďaleka nie tak pozitívne, ako napríklad spoludiskutujúci Martin Bútora. Hovoril som, že Slovensko bude ekonomicky úspešná krajina, no už vtedy som mal pochybnosti, či bude úspešná aj v iných dimenziách. Vďaka členstvu v EÚ bude životná úroveň obyvateľov Slovenska postupne stúpať a keďže predstava ľudí o neúspechu sa rovná ekonomickému neúspechu, je zrejmé, že mnohé z tejto diskusie by sme mohli použiť aj dnes. 

Slovensko ani v najbližších rokoch nepadne do zásadných ekonomických problémov, čo však neznamená, že je pred nami svetlá budúcnosť. Dnes sa ukazuje, že Slovensko vyčerpalo zdroje pre potenciálnu paradigmálnu zmenu krajiny na vyspelú post-industriálnu krajinu a má pred sebou stagnáciu. Stagnáciu na pomerne vysokej úrovni. Tak ako v minulosti celé Uhorsko, budeme aj v budúcnosti na okraji najvyspelejšej časti sveta. Niekto by povedal – síce na okraji, ale stále jeho súčasťou. Hrozbou tak dnes je, že Slovensko sa zaradí medzi krajiny, ktoré uviazli v pasci stredného príjmu a nebude sa schopné katapultovať vyššie. Pre ďalší progres je potrebná paradigmálna zmena, aby sa krajina dostala vyššie.

o akej paradigmálnej zmene hovoríte?

Transformácia na vedomostnú spoločnosť, investície do vedy, výskumu a vzdelávania, investície do startupov. Potrebujeme opustiť industriálnu dobu, no robíme to pomaly a vajatavo. Plán obnovy je skvelou ukážkou toho, ako Slovensko nevie, kam má ísť a ako nemá víziu o svojej budúcnosti. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite