Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Etický heker Pavol Lupták: Štát nie je schopný ochrániť naše dáta

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Etický heker Pavol Lupták v minulosti hekol eKasu, získal výsledky covid testov a minulý týždeň získal aj vakcinačné certifikáty politikov. Heknutím systému odhalil zraniteľnosť systému a namiesto oficiálneho poďakovania čelí zo strany NCZI trestnému oznámeniu.

Etický heker Pavol Lupták: Štát nie je schopný ochrániť naše dáta BORIS NÉMETH Pavol Lupták: „Som zdesený z toho, že plošné špehovanie občanov pokračuje. Najnovšie sa zavádzajú biometrické údaje do občianskych preukazov.“

začiatkom minulého týždňa ste poukázali na zraniteľnosť štátneho systému. Ktorého?

Primárne hovoríme o aplikácii eHranica. Ak sa občan Slovenskej republiky vracia na Slovensko, musí vyplniť dotazník v tejto aplikácii. Musí uviesť, či je očkovaný alebo testovaný a kedy sa vracia. Robí sa to, aby mal štát prehľad, kto sa vracia na Slovensko. Inak, podobná aplikácia nie je úplne bežná. Pred niekoľkými dňami som cestoval cez Maďarsko a Srbsko a nikto odo mňa žiadne formuláre nechcel – okrem Slovenska. Panuje názor, že eHranica nám pomôže v boji s pandémiou.

ako ste odhalili zraniteľnosť aplikácie eHranica?

Náhodou. Bol som na dovolenke na Ukrajine a vracal som sa z Kyjeva do Bratislavy. Letecká spoločnosť mi oznámila, že do lietadla nemôžem nastúpiť bez toho, aby som vyplnil eHranicu. Vyplnil som teda dotazník narýchlo a do tejto aplikácie som zadal iné kontaktné údaje, ako používam kdekoľvek inde. Použil som iné telefónne číslo a iný e-mail, ako používam bežne. Nechcel som štátu poskytnúť moje kontaktné údaje, robím to stále a považujem to za veľký zásah do súkromia. Vrátil som sa do Bratislavy. Následne som si chcel stiahnuť EÚ vakcinačný preukaz, no neuspel som. Snažil som sa dovolať do NCZI, márne. Na to, aby som si mohol stiahnuť EÚ certifikát, som potreboval poznať  Covid19 pas (COVID-19-PASS), ktorý obsahuje unikátny kód. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite