Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šéfka festivalu Atmosféra roky presviedča ľudí, aby prišli do Hontianskych Nemiec a teraz to funguje

.peter Bálik .kultúra

Festival Atmosféra robil všetko preto, aby sa minulý rok mohol konať, ale nevyšlo to. Aj teraz organizátori trochu tŕpli, či sa táto nádherná akcia pri dedine Hontianske Nemce, uskutoční, ale podarilo sa. Tento týždeň konečne otvorí svoje brány. O strastiach a radostiach z prípravy tohtoročnej Atmosféry hovorí jej šéfka Grétka Pavlovová.

Šéfka festivalu Atmosféra roky presviedča ľudí, aby prišli do Hontianskych Nemiec a teraz to funguje BORIS NÉMETH

keď sme sa začiatkom júna naposledy rozprávali, ešte sa nevedelo, že nás bude ohrozovať nový delta variant koronavírusu. Neobávala si sa, že by mohol ohroziť aj konanie vášho festivalu?

Ešte minulý týždeň sme si neboli stopercentne istí, či festival bude. Našťastie čísla v našom okrese boli veľmi nízke, prakticky nulové. Sme zelený okres, ale ešte prednedávnom sme sa obávali, že sa delta rozšíri natoľko, že budeme červení. Našťastie vírus sa u nás nešíri tak rýchlo ako v iných krajinách. Medzičasom parlament schválil novelu zákona podľa ktorého očkovaní budú privilegovaní a nebudú započítaní do kapacity tisíc ľudí. No stále nevieme, kedy príde do platnosti. Táto informácia tak nie je pre nás zaujímavá, lebo aj keby začala platiť od prvého augusta, nemôžem si dovoliť dať do predaja o tisíc lístkov viac, lebo Atmosféru sme pripravili len pre tisíc návštevníkov. Je paradox. Celý čas tŕpneme, aby sme boli zelení, no v skutočnosti sa tu už rieši niečo iné.

ak by to prešlo do platnosti, našli by ste zopár stovák lístkov navyše?

Je to otázka, ktorú musíme doriešiť. Keď komunikuješ, že robíš festival pre tisíc ľudí, všetci sú nastavení, že tam bude aj toľko návštevníkov. Okrem toho aj samotný festival máš nastavený na tisíc ľudí, čo sa týka zabezpečenia, napríklad záchodov, ktorých mám vždy viac ako treba alebo gastro prevádzok. Nechceš ich tam mať veľa, aby si prevádzky zarobili, ale ani málo, aby si ľudia mohli vybrať. Možno by sme pustili stovku navyše, ale o vyšších čísla sa už nemôžeme baviť. 

aké je to pripravovať festival v takýchto neistých časoch?

Posledné dni sa pýtam, či nerobím niečo zle, pretože pri organizácií trávime skutočne veľa času. Náročnosť je minimálne taká ako pri bežnom ročníku. Vôbec nevnímame to, že Atmosféru robíme pre menší počet ľudí. Areál festivalu je rovnaký, lebo sme si povedali, že ľuďom chceme poskytnúť Atmosféru takú, akú ju poznajú a majú radi, čo znamená, že produkčné náklady budú rovnaké. Pribudla nám starosť navyše v tom, že sme sa ľuďom rozhodli ponúknuť bezpečný festival. Pred bránami budú Mom-ky. Očkovaní sa testovať nemusia, neočkovaní sa budú testovať priamo na mieste. Okrem toho o každom návštevníkovi musíme mať kontaktné údaje s linkou na registráciu. Nemyslím tým len návštevníkov, ale aj vystupujúcich, prevádzkárov, technikov. Je to dosť veľká záťaž. Okrem toho je tu stále neistota, kde musíš počítať s viacerými scenármi a keď si už jeden vyberieš, tak prichádzajú na rad ďalšie komplikované otázky, aby sme minimalizovali šírenie vírus na festivale. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite