Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Farár Augustynowicz: Aj jeden prípad sexuálneho násilia v cirkvi je hanbou a krokom vzad

.michal Oláh .rozhovory

Vatikán potrestal doposiaľ už ôsmych poľských biskupov za krytie sexuálnych zločinov. Miestna cirkev vydala pred mesiacom správu o stave sexuálneho násilia a ospravedlnila sa obetiam. O situácii v Poľsku v otvorenom rozhovore s kňazom, ktorý dovolil na svojej fare natáčať jeden z najkontroverznejších filmov o pedofili v cirkvi, Mieczyslawom Augustynowiczom.

Farár Augustynowicz: Aj jeden prípad sexuálneho násilia v cirkvi je hanbou a krokom vzad BORIS NÉMETH

 v rozhovore sa dočítate:

  • prečo dovolil na svojej fare natáčať kontroverzný film Klérus
  • kto nábožensky fanatizuje Poľsko
  • čo viedlo Vatikán k odvolaniu toľkých biskupov
  • na ktoré náboženské skupiny si musíme dať pozor na Slovensku 
  • či rehabilituje pápež František počas svojej návštevy Róberta Bezáka

„Klérus“ je prvým východoeurópskym filmom, ktorý otriasol verejnou mienkou a poukázal na problém sexuálneho násilia, pedofílie a korupcie v katolíckej cirkvi. Málokto vie, že veľká časť filmu bola natočená na aktívnej katolíckej fare, kde ste farárom.  Vedeli ste vopred, o čom bude tento film?    

(smiech) Neoficiálne áno, oficiálne nie. Scenár bol len taký rámcový, bola v ňom rozoberaná kauza slušného kňaza, ktorý spáchal samovraždu. S režisérom Wojciechom Smarzowskim sme si hneď porozumeli, teraz sme priateľmi. Bol to síce prvý takýto film, ale už predtým vychádzali u nás na túto tému knihy.   

chceli ste, aby film  prispel k očiste cirkvi od sexuálnych škandálov a korupcie?

Hlavne sme nechceli byť tou farnosťou, ktorá neumožnila natáčanie filmu o takých vážnych problémoch, akými sú pedofília a korupcia. Povolil ho na moju žiadosť aj biskupský úrad. 

stotožňujete sa s týmto filmom? Mnohé scény o kňazoch – pedofiloch či korupčníkoch pôsobia ako z mafiánskych filmov plných organizovaného zločinu. 

Niektoré scény sú v ňom prehnané, ale to je tak vo všetkých Smarzowskeho filmoch. Extrém bol napríklad vo vykreslených vzťahoch na biskupskom úrade, ktoré nezodpovedajú realite.  

na Slovensku je v poslednej dobe Poľsko často vnímané ako štát s neadekvátnym vplyvom miestnej cirkvi na politiku, do ktorej vstupuje. Zasahuje poľská katolícka cirkev do chodu štátu, tvorby legislatívy či do jeho sekulárnej podoby? 

Skôr by som povedal, že poľská cirkev si nevie poradiť s politikmi, ktorí sa pchajú do cirkvi. Cirkev to často nekriticky prijíma. V Poľsku máme mediálne veľmi silných kňazov ako Tadeusz Rydzyk, ktorý reálne ovplyvňuje politiku a vie zvrátiť prijímanie niektorých zákonov. Ale tá zdravá časť našej cirkvi takéto praktiky nenávidí a nevie si s nimi rady. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite