Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozhovor s Máriou Kolíkovou o tom, čo treba urobiť, aby ľudia viac dôverovali justícii

.šimon Jeseňák .rozhovory

Ministerke Márií Kolíkovej sa podarilo presadiť ústavné zmeny súvisiace s fungovaním justície už prvý rok volebného obdobia. Dôveryhodnosť slovenskej justície je však stále jedna z najnižších v EÚ. Vidíme svetielko na konci tunela?

Rozhovor s Máriou Kolíkovou o tom, čo treba urobiť, aby ľudia viac dôverovali justícii BORIS NÉMETH

pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli, že slovenská justícia je druhá najmenej dôveryhodná v očiach verejnosti. Čo ste si o tomto výsledku pomysleli?

Pomyslela som si, že potrebujeme spraviť reformu justície. Človek, keď príde na súd, potrebuje okrem skorého rozhodnutia a jeho porozumenia aj veriť, že toto rozhodnutie bude spravodlivé. Ľudia na Slovensku momentálne žijú v predstave, že od súdu môžu skôr očakávať korupciu než spravodlivé rozhodnutie. Akokoľvek zložito reorganizácia súdu znie, naozaj to „prehádzanie škatuliek“, v ktorých pracujú sudcovia aj celý justičný personál, môže pomôcť aj tomu, že ľudia môžu veriť, že sa nejaká zmena urobila. Taktiež sa o tom bude veľa rozprávať, a tak bude vidno, že daná zmena, ktorá sa týka sudcov, je dosť veľká. Keď dám bokom to, že je to dôležité pre špecializáciu sudcov a preto, aby tu bol naozaj náhodný výber, tak ľudia vnímajú, že reforma so sebou prináša veľké zmeny. Môže nastať moment, že ľudia dajú justícii šancu. A to je dôležité – aby jej dali druhú šancu.

myslíte si, že ľudia dajú justícii druhú šancu vďaka reorganizácii súdnej mapy?

Nie. Ale môže to byť jeden z kamienkov pre obnovenie dôvery. A, samozrejme, je dôležité, aby reorganizácia prebehla aj v nejakom čase a mala výsledky, ktoré sa očakávajú, že prinesie. Rozhodnutia by mohli byť v kratšom čase a na súd príde sudca lepšie pripravený a rýchlejšie môže rozhodnúť, lebo sa bude venovať iba jednej agende a nie viacerým. To sú podľa mňa dôležité veci, ktoré má tá reforma doniesť. 

prečo z vášho pohľadu nedôverujeme súdom a celému justičnému systému?

Poznáme viaceré prípady, kde proces trval dlho. To samo prispieva k nedôveryhodnosti. Keď sa človek obracia na súd, ide o vec, v ktorej si už nevie pomôcť sám. Aj obžalovaná osoba očakáva, že sa v nejakom momente rozhodne o jej vine alebo nevine. Keď je to neskoro, trauma s tým spojená je o to väčšia. Druhá vec, ktorá tomu prispieva, je, že kauzy, ktoré sa teraz premieľajú pred verejnosťou, sú o tom, že máme samotných predstaviteľov justície, teda aj sudcov, ktorí čelia obvineniam a obžalobám preto, že boli skorumpovaní. Môžeme sa, samozrejme, rozprávať o tom, že to je v jednotkách, ale aj tieto prípady vám pošpinia celý systém. Myslím si, že justícia a jej dôveryhodnosť sa prepadli veľmi nízko za pôsobenia Štefana Harabina v justícii, a to ju veľmi poškodilo. Samozrejme, nebolo to len o ňom, ale aj o osobách, ktorým bol blízky takýto spôsob presadzovania skorumpovanej moci. Z toho sa justícia nevie dodnes spamätať. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite