Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Politológ Kapusňak o zaočkovaných a antivaxeroch v Izreali

.marína Gálisová .rozhovory

Ján Kapusňak je politológ a už niekoľko rokov žije v Izraeli. Zaočkoval sa, len čo to bolo možné, a potom, tak ako iní zaočkovaní, si mohol vychutnať výhody v bežnom živote. Aké boli, čo z nich zostalo a ako to celé ovplyvňuje delta?

Politológ Kapusňak o zaočkovaných a antivaxeroch v Izreali ODED BALILTY/AP/SITA

koľko percent populácie je momentálne v Izraeli zaočkovaných? Je to nadpolovičné množstvo?

Teraz je zaočkovaných zhruba 5,7 milióna obyvateľov. To je okolo 60 až 65 percent populácie. Najmenej jednu dávku vakcíny dostalo už 70 percent ľudí.

to je pozoruhodné množstvo. Klobúk dole pred Izraelom. Ale umožnil tento fakt vysokej zaočkovanosti aj väčšiu slobodu ľuďom v bežnom živote, v praktickom fungovaní?

Určite umožnil a významne. Spočiatku boli v Izraeli vydávané takzvané zelené preukazy, ktoré umožňovali zaočkovaným ľuďom získať prístup do reštaurácií, kín, na všetky možné kultúrne podujatia. Lenže toto sa časom zmenilo. Totiž, ako to číslo zaočkovaných rástlo, tak si niektorí odborníci najmä z okolia vlády začali myslieť, že Izrael dosiahol akýsi stupeň kolektívnej imunity. Takže preto na začiatku júna v podstate zelené preukazy stratili svoj význam, prestali sa používať a všetky divadlá, kiná, reštaurácie, koncerty, opera, športové podujatia boli sprístupnené aj pre nezaočkovaných ľudí.

 

neboli povinné ani testy?

Nie, testy povinné neboli. Takže vakcinácia isteže pomohla v tom zmysle, že sa zaočkoval dostatočný počet ľudí a tým pádom získali výhody aj ľudia, ktorí sa nezaočkovali. Žiaľ, potom mutácia koronavírusu s názvom delta spôsobila, že počet infikovaných v Izraeli začína narastať. Na druhej strane treba dodať, že v porovnaní s predošlými vlnami sú tieto čísla omnoho menšie, až by som povedal, že zanedbateľné. 

asi je dôležité povedať, aké sú počty ľudí v nemocniciach teraz s deltou v porovnaní s predchádzajúcimi vlnami?

Veľmi nízke. Aktuálne je v Izraeli hospitalizovaných iba 38 ľudí s ťažkými priebehmi. Myslím si, že za posledné týždne ani nikto neumrel.

to je, mimochodom, lepšia situácia, než máme na Slovensku, a to sme ešte pred nejakým dramatickým nástupom delty alebo na jej samom počiatku...

Áno. Inak, Izrael už začína očkovať aj tínedžerov, teraz sa hlavne očkujú mladí od 12 do 15 rokov, denne ide o 20-tisíc ľudí. To je tiež veľký krok v prevencii proti delte, pretože tá postihuje najmä mladšiu populáciu. Polovicu aktívne nakazených ľudí, ktorých je celkovo približne 2 800, v Izraeli momentálne tvoria mladí do 15 rokov.

môžeme sa ešte vrátiť k obdobiu, keď Izrael po určitom stupni zaočkovanosti zaviedol tie zelené preukazy, ktoré odlišovali zaočkovaných od nezaočkovaných? Na čo všetko oprávňovali? Čo bolo pre očkovaných dostupné?

Okrem tých kultúrnych a športových podujatí tam patrilo cestovanie do zahraničia, keďže Izrael uzavrel s viacerými štátmi EÚ aj ostatného sveta dohody o voľnom cestovaní. Zaočkovaní mohli do tých krajín slobodne vycestovať bez toho, aby tam museli podstúpiť karanténu. To rovnako platilo aj opačným smerom, teda, že zaočkovaní Izraelčania nemuseli podstúpiť karanténu ani pri návrate do vlasti.

mali tieto výhody motivačný účinok na zvyšok populácie, aby sa zaočkoval? Dal sa niekto očkovať, hoci predtým dajme tomu váhal, alebo vakcínu odmietal?

Myslím si, že najmä  vidina cestovania do zahraničia motivovala ľudí, aby sa dali zaočkovať. Nepoznám nikoho, koho by tie výhody motivovali od úplného antivaxerstva k zaočkovaniu...

30. jún 2021 Tel Aviv, Hayarkon Park, Izrael: Yael Shoschana Cohen a Gil Landau z kapely Lola Marsh počas vystúpenia v jednom z najkrajších telavivských parkov.ARCHÍV JÁNA KAPUSŇAKA30. jún 2021 Tel Aviv, Hayarkon Park, Izrael: Yael Shoschana Cohen a Gil Landau z kapely Lola Marsh počas vystúpenia v jednom z najkrajších telavivských parkov.

vy asi ani nepoznáte veľa antivaxerov, nepohybujete sa v kruhoch, kde tento názor prevláda?

Asi nie, celé moje okolie je očkované.

mám totiž pocit, že keď sa v spoločnosti otvárajú možnosti len pre zaočkovaných, môže to podnietiť časť populácie, aby sa dala očkovať – takých ľudí, ktorí sú na vážkach.

S tým by som súhlasil. Antivaxeri, ktorí boli antivaxermi už pred koronou, tých nepresvedčí asi nič, ale na Slovensku som zažil ľudí, ktorí spočiatku hovorili, že sa nedajú očkovať, prípadne že sa dajú očkovať iba Sputnikom, ale potom prišli problémy v práci a problémy s letnými dovolenkami, tak sa dali zaočkovať Pfizerom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite