Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rozhovor s Pavlom Čekanom o tom, ako zvýšiť počet zaočkovaných

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Pavol Čekan bol v týchto dňoch ocenený štátnym vyznamenaním od prezidentky. Je sklamaný, že ľudia veria nezmyslom a politici ťahajú do očkovania svoje preferencie. Čo dnes navrhuje?

Rozhovor s Pavlom Čekanom o tom, ako zvýšiť počet zaočkovaných PAVOL ZACHAR/SITA 27. jún 2021 Bratislava: Prezidentka Zuzana Čaputová odovzdáva na slávnostnej ceremónii vedcovi Pavlovi Čekanovi vyznamenie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy v oblasti vývoja a výroby testov na vírus SARS-CoV-2.

 prvou dávkou máme zaočkovaných vyše 2 milióny ľudí.  Je to očakávaný počet?

Čakal som viac. 

prečo?

Pretože už máme dostatok vakcín. 

povaha tejto krajiny, naša náchylnosť na nepravdivé veci, cynický postoj opozície – nie je 40 percent zaočkovaných vlastne dosť veľa?

Môže to tak vyzerať. Ale ja som naozaj čakal viac.

je predpoklad, že ľudia sa riadia autoritami. My sme krajina, asi jediná, kde najpopulárnejší politici nie sú zaočkovaní, zahmlievajú a nie sú schopní povedať ľuďom: Zaočkujte sa, je to dobré riešenie. Zohráva to kľúčovú rolu?

Áno, myslím si, že to spôsobilo útlm záujmu o očkovanie. Je to naozaj európsky unikát. Všade naokolo opozícia, aj v Maďarsku, aj v Česku, podporuje očkovanie. Je unikát, aby 40 percent politického spektra brojilo proti očkovaniu.

fico, Pellegrini a ďalší to robia preto, lebo časť ich voličov je proti očkovaniu a oni sa tomu prispôsobili. Ty si bol aktívny v celej pandémii – ako vnímaš fakt, že niekto kvôli percentám riskuje životy svojich vlastných voličov?

Je to vrcholne nezodpovedné. Mnohí z nich používajú individualistický princíp. Ja sa musím rozhodnúť, ide len o moje zdravie. Už len bioetika hovorí niečo iné. Ak ide o infekčné ochorenia a o pandémiu, oveľa viac prevláda ochrana života a zdravia mojich blížnych a spoločnosti nad mojím individuálnym právom.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite