Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jozef Kuciak: Kočnerovi najviac záleží na peniazoch. Keď o ne príde, je to pre neho horšie ako doživotné väzenie

.michal Oláh .rozhovory

Myslí si, že za vraždou jeho syna Jána stojí „biely golier“, ktorý riadil Kočnera. Po zrušení neviny Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej Najvyšším súdom mu padol kameň zo srdca, hoci sa už s rozhodnutím Špecializovaného trestného súdu v Pezinku zmieril. V rozhovore pre .týždeň otec Jána Kuciaka Jozef.

Jozef Kuciak: Kočnerovi najviac záleží na peniazoch. Keď o ne príde, je to pre neho horšie ako doživotné väzenie Adriana Šidíková

v rozhovore sa dočítate:

  • na akej kauze chcel pracovať Ján Kuciak tesne pred vraždou,
  • prečo vidí v pozadí vraždy „biele goliere“,
  • kto z obvinených sa ospravedlnil rod. Kuciakovej,
  • ako by sa podľa Jozefa Kuciaka malo zmeniť Slovensko po vražde.

najvyšší súd zrušil rozhodnutie prvostupňového súdu o nevine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. Ako ste prežívali toto rozhodnutie? Myslíte si, že súd nakoniec usvedčí Mariana Kočnera s Alenou Zsuzsovou z objednávky vraždy vášho syna?

Spadol mi kameň zo srdca a začínam veriť, že spravodlivosť nakoniec zvíťazí. Áno, myslím si, že s novými dôkazmi ich usvedčí.

považujete Mariana Kočnera naďalej za konečného objednávateľa oboch vrážd?

On to objednal, ale minimálne to musel s niekým konzultovať. Indície ma vedú k tomu, že to musel byť niekto z bielych golierov, kto sa veľmi neukazuje pred kamerami. Janko sa svojou činnosťou mohol dostať komukoľvek pod kožu. On vždy čo začal, to chcel dokončiť. Ale čomu sa chcel ďalej venovať presne, neviem. V RTVS mi pani Dubovcová vravela, že Janko sa chystal písať o tom, ako tečú peniaze do niektorých sociálnych zariadení ako Čistý deň.

z čoho usudzujete, že za tým musel byť ešte niekto iný? Čo vás vedie k presvedčeniu o tzv. bielych golieroch v pozadí?

Kočner je dosť arogantný, ale musel sa niečím istiť. Nie je taký hlúpy, aby to celé zobral na seba. Je niekto, koho sa bojí. Aj bývalý predseda vlády alebo bývalý minister vnútra podľa mňa majú strach. Neboja sa Kočnera, ale niekoho v pozadí. To sú tí, čo si nechcú špiniť ruky a majú na to niekoho, ako je Kočner. On už tým, že chodil do  Smotánky, žil ako vydierač a zháňal informácie o ľuďoch, nie je typ, ktorý by rozhodoval o tom, koho dať zabiť a koho nie.

čo o tom svedčí, máte nejakú indíciu?

Nemáme ich, to nie je ani v Threeme. Ale mne vŕta v hlave jedna vec. Keď sa začala prvýkrát preberať Threema, prišli s tým pomáhať aj z Europolu a Kočner stále poukazoval na to, koľko je tam ešte dát, ktoré nie sú prelomené. Myslím si, že chcel ľudí spomínaných v neprelomenej časti upozorniť, aby sa báli. Keď mu nepomôžu, tak by tie dáta zverejnil.

viete, aká časť Threemy nie je ešte prelomená?

Nie presne, nevedia heslo k jednej časti. K tomu, k čomu sa dostali, im dal heslo Peter Tóth, pretože mu ho dal sám Kočner. Pracuje sa na tom, ale môže to trvať aj roky. K niektorým dátam sa dostalo už aj Investigatívne centrum Jána Kuciaka, takže sa to posúva.

prípadom sa bude opäť zaoberať Špecializovaný trestný súd. Po jeho prvotnom oslobodzujúcom rozhodnutí ste boli veľmi nahnevaný a sklamaný.

Už vtedy sa hovorilo, že treba vyčkať. Časom som sa zmieril s tým, že Kočner bol právoplatne odsúdený, hoci len za  zmenky, a Zsuzsová neprávoplatne odsúdená za objednávku vraždy primátora Hurbanova. Dôležité pre mňa bolo, že nemôžu pokračovať v tom, čo robili doteraz. To hlavné sa dosiahlo. Bude pre nás zadosťučinením, keď budú právoplatne odsúdení aj za vraždu, lebo to, že ju objednal Kočner, je viac-menej isté, ja som o tom presvedčený. A to, či ju objednal sám, alebo nie, ukáže až čas. Ale priame zadanie pre Zsuzsovú dal Kočner.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite