Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozhovor s Vladimírom Krčmérym: Tretiu vlnu nečakáme, ale čakáme novú epidémiu

.michal Oláh .rozhovory

Napriek rastúcej miere zaočkovanosti slovenského obyvateľstva považuje delta variant za hrozbu. V lete odporúča zostať radšej doma. V rozhovore pre .týždeň vysvetľuje profesor Vladimír Krčméry, čo znamená delta variant vírusu, v čom je nebezpečný a prečo ho považuje za novú epidémiu.

Rozhovor s Vladimírom Krčmérym: Tretiu vlnu nečakáme, ale čakáme novú epidémiu BORIS NÉMETH

v rozhovore sa dočítate:

  • v čom je delta variant odlišný od iných mutácií,
  • prečo ho nepovažuje za tretiu vlnu,
  • ako sa správa v krajinách, kde sa rozšíril,
  • zachráni nás pred ním očkovanie,
  • ako sa zmenil svet po pandémií a ako zvláda útoky kritikov.

čo presne znamená delta variant vírusu? Podľa dostupných informácií je viac virulentný, ale menej smrtiaci.

Nechceme nikoho strašiť, toto je v poradí asi desiata epidémia. Je to celkom nová epidémia, ktorá už začala, nie je to tretia vlna. Je to vírus, ktorý sa chová v mnohých ohľadoch inak ako tie predchádzajúce. Výhodou je, že už sme skúsenejší. Máme za sebou dve epidémie a máme k dispozícii šesť vakcín a sedemnásť ich čaká na schválenie. Je to veľká výhoda oproti stavu, ktorý sme mali pred rokom, keď sme mali len tie tradičné opatrenia ako lockdown. Nevýhodou je, že sa budeme musieť znova pripraviť na to, že si nebudeme vedieť presne plánovať svoj program.

myslíte tým potrebu obmedzenia cestovania a voľného pohybu?

V praxi to znamená, že akékoľvek opatrenie Slovensko urobí, aj keby sme mali najlepšiu vládu na svete, tak nám to nič nepomôže. Globalizácia je tak veľká, že vírus sem bude zavlečený, ako bol zavlečený lietadlami z Indie do Európy. Ten rozsev vírusu, to sú mega podujatia ako Majstrovstvá Európy vo futbale, zápas v Budapešti, ale aj letiská, ktoré sú blízko Slovenska ako Krakow, Praha, Schwechat a Budapešť, kde sa lieta dvadsaťštyri hodín denne. Ľudia nemohli dlho cestovať, tak si to chcú vynahradiť. Keď niekomu niečo zakážete na dlhý čas, vyvolá to efekt, že po skončení obmedzení ľudia lietajú, aj keď nemusia.

 

prečo nazývame indickú mutáciu delta variant?

Nazývame ho tak preto, aby sme neboli skrytí rasisti. Jeden minulý prezident krajiny, v ktorej sa platí dolármi, hovoril o „čínskom víruse“, ten sme preto nazvali wuchanský. Dávame im také názvy, aby sme nikoho nepoškodili. Lebo keď Vám poviem, že nám hrozí rozsev napr. B1 xyz variantu, tak to nikomu nič nepovie a ľudia si povedia, že ich strašíme. Je dôležité, aby sme sa mentálne pripravili na to, že keď jedna epidémia skončí, tak to neznamená, že ďalšia nepríde. Ako správne povedala hlavná epidemiologička prof. Hudečková, ide o epidémiu v pandémii. Je dobré, že okamžite, keď sa zistilo, koľko turistov a  fanúšikov prišlo najskôr z Británie do Portugalska, niektoré krajiny voči nim zareagovali tak, že ich hneď preradili do čiernej farby. Napriek tomu pokračuje prílev turistov z Veľkej Británie do mnohých krajín EÚ, preto si myslím, že je férové, aby vláda pripravila občanov na to, že sa situácia môže zmeniť zo dňa na deň a tieto varianty môžu narušiť dovolenky. Radím cestovať tak, aby ste sa mohli rozhodnúť za dvadsaťštyri hodín let zrušiť alebo sa vrátiť nazad. Môže sa stať, že lietadlo do vášho  cieľa jednoducho nepriletí, preto ani s vami neodletí a nebude vás môcť odviezť domov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite