Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rozhovor s ministrom vnútra a policajným prezidentom o manipulovaní vyšetrovaní

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Čo sa deje v polícii? Kde stojí SIS? Kto manipuluje vyšetrovanie a verejnosť? Odpovedajú minister vnútra Roman Mikulec a policajný prezident Peter Kovařík.

Rozhovor s ministrom vnútra a policajným prezidentom o manipulovaní vyšetrovaní BRANISLAV BIBEL/SITA

posledné týždne počuť, že tu prebieha vojna policajtov, a že je to vaše zlyhanie. Čo na to hovoríte? 

Roman Mikulec: Ten, kto to hovorí, nemá šancu vedieť, čo sa deje. Treba sa pozrieť na to, ako by si ľudia s takouto rétorikou políciu naozaj predstavovali. Vyzerá to tak, že podľa seba súdim teba – oni boli naozaj zvyknutí, že ukazujú, čo má polícia robiť a koho má realizovať. Nemám žiadne relevantné informácie o tom, že by prebiehala vojna policajtov. Polícia a jej úrady vykonávajú svoju prácu, ako im to hovorí trestný poriadok. Minister podľa zákona neriadi prácu vyšetrovateľov. 

Peter Kovařík: Vojna naozaj neprebieha. Len keď sa pozriem na NAKA, máme sto významných osôb obvinených zo závažnej trestnej činnosti. Ak nám tu teda niekto rozpráva, že je tu anarchia a rozklad, sú to nezmysly. Okrem toho robíme novelu troch zákonov, sfunkčnili sme finančnú spravodajskú jednotku, ktorá dlho nefungovala a momentálne pripravujeme predpisy, ako bude prebiehať kontrola vo vzťahu k vyšetrovateľom. Je teda zúfalé, keď niekto vykrikuje, že si neplníme povinnosti tým, že nezasahujeme do vyšetrovania.

BRANISLAV BIBEL/SITA

po voľbách brali všetci novú garnitúru s prísľubom, že sa bude snažiť vrátiť na Slovensko spravodlivosť. A to sa aj dialo. Potom však prišiel bod, ktorý to spochybnil: správa tajnej služby. Tá hovorí, že vaše orgány manipulujú vyšetrovanie a využívajú spolupracujúcich obvinených, aby si vymýšľali dôkazy v neprospech opozície. To ľudí zneisťuje. Čo by ste verejnosti teraz povedali?

RM: Treba si uvedomiť, že tajná služba a jej činnosť sa riadia zákonmi. Je legitímne, že ako inštitúcia vytvára aj spravodajské informácie. Aj tajná služba má podľa zákona nejaké právomoci a postupy, ako zverejňovať informácie. Nie je úplne štandardné, že sa tá správa začne riešiť v parlamente. Ale hlavne – keď si na jednu misku váh dám spravodajskú informáciu (a musíme si povedať, do akej miery je relevantná), na druhej miske váh sú elitní vyšetrovatelia. A aj keby konkrétny vyšetrovateľ zlyhal a chcel by niečo manipulovať, je nad ním prokurátor, musel by teda byť zmanipulovaný aj ten. A oni dvaja majú ešte nad sebou sudcu. Aj ten by teda musel zavrieť oči. Do toho tu ešte máme odvolacie súdy. Máme tu teda štyri stupne. Máme už rozhodnutia, keď súd väzobne nestíhal mnohých ľudí a rozhodol o tom, že mnohé uznesenia neboli dostatočné. Je to pre mňa dôkaz, že kontrolné mechanizmy fungujú. Keď si dám toto všetko na druhú misku váh, je celkom jednoznačné, ktorá vec má väčšiu váhu. 

na stretnutí najvyšších ústavných činiteľov ste sa stretli práve nad správou SIS. Ak by tá správa bola hlúposť, malo by vedenie štátu potrebu sa stretnúť?

RM: Toto je otázka. Dnes vieme, že v predchádzajúcom období chodili správy o Vadalovi a mafii a nič sa s tým nerobilo. Aj vtedy sa stretávali ústavní činitelia, ale na nejakom poschodí v hoteli s oligarchami. To bolo zlé. Ale k správe – každý z adresátov si spravodajskú informáciu môže vysvetliť po svojom. SIS je na to, aby priniesla informáciu, zanalyzovala ju, dala na ňu svoj pohľad a postúpila ju adresátom, aby sa mohli rozhodovať. Pri tom stretnutí išlo o to, aby sme si nemuseli medzi sebou telefonovať, aby sme spoločne mohli hovoriť o tom, či dochádza k narušovaniu integrity trestného konania.

 vy máte nejakú informáciu, že by vaše podriadené zložky konali tak, ako to je uvedené v správe SIS?

PK: Vyznievalo to tak, že tajná služba má aj nejaké dôkazné prostriedky. Ale nikto sme ich nevideli. Ale tak či onak, po informáciách začal bežať štandardný proces. Bola dohoda, že vytvoríme tím, kde budú zástupcovia NAKA a budú tam aj príslušníci úradu inšpekčnej služby. Mňa vyrušuje, že sa o tom prednáša v NR SR, v médiách. Toto vyvolalo v spoločnosti chaos a otázky, na ktoré ani nemôžem odpovedať. Nebudem obchádzať zákon, musím mlčať. Ale tie procesy fungujú. Neviem, prečo to niekto spochybňuje a rozpráva sa o vojne medzi úradom inšpekčnej služby a NAKA.

RM: A hlavne sa to prezentuje, aj v NR SR, ako keby to boli fakty. Tak to nie je. Povedal som ikskrát, že ak dostanem od SIS informáciu, že policajt alebo niekto iný pácha trestnú činnosť, tak to postúpim relevantnému orgánu, a tu je to orgán inšpekčnej služby

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite