Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Analytik Bošňák: Pandémiu musíme riešiť regionálne, nie plošne

.marína Gálisová .rozhovory

Prinášame aktuálny rozhovor s analytikom a zakladateľom portálu Dáta bez pátosu Ivanom Bošňákom. Hovorí o tom, ako situáciu na Slovensku ovplyvnia regionálne rozdiely v počtoch zaočkovaných, a akú jeseň nám pripravia.

Analytik Bošňák: Pandémiu musíme riešiť regionálne, nie plošne SITA/Denis Grishkin, Moscow News Agency photo via AP

slovenský „pandemický terén“ sa vyznačuje veľkými rozdielmi. V jednom regióne je prípadov veľa, v inom málo. V jednom okrese je zaočkovaných veľa, v inom pomenej. To by sa malo odraziť aj na opatreniach, nie?

Ivan Bošňák: To slovíčko regionálny opakujeme od októbra, keď „horela Čadca“, ako sme to volali. Žiaľ, keď sa robilo pilotné testovanie, tak sa testovala iba Orava bez susedných Kysúc, kde boli následne veľké problémy. Nepostupovali sme regionálne. A tak ako sme vtedy mali násobné rozdiely v počte prípadov v rôznych regiónoch, teraz máme násobné rozdiely u rôznych regiónov v počte zaočkovaných.

čo to konkrétne znamená?

Bratislava je dnes prvou dávkou zaočkovaná na takmer 55 percent. Ale okresy Čadca, Poltár, Gelnica, Kežmarok a Revúca len na 25 percent. To je viac ako dvojnásobok. Kedy sa to chce dobehnúť? My máme pod 30 percent s I. dávkou 25 okresov. Všetky krajské mestá máme na vysokých číslach, Trnava 44, Banská Bystrica 42, Košice a Trenčín, Prešov, Žilina a Nitra na 38 percentách. Aj na konci leta budeme určite vidieť naprieč Slovenskom veľké rozdiely v zaočkovanosti. A keď pozriete na druhú dávku, tak Bratislava je dnes na 35 percentách a do 30 dní bude na 55 percentách, čo je porovnateľné s dnešnou Veľkou Britániou, ale v Čadci a Kežmarku sme pod 15 percentami, opäť ide o násobky. Už dnes viem povedať, že to sa nedá dobehnúť, naopak rozdiely sa budú v absolútnych percentuálnych bodoch zväčšovať.

je to priveľký rozdiel?

Iste, lebo tá Bratislava skončí niekde na 80 alebo 85 percentách, a v okresoch na severe sa budeme snažiť, keby to číslo aspoň začínalo päťkou, to by bolo super, ale to nemožno čakať. A vidiecke regióny na severe a východe sa vyznačujú istými charakteristikami, ktoré vírusu pomáhajú pri šírení. Vysoká mobilita, ľudia cestujú, robia v Česku, robia v Bratislave. Skôr veľké rodiny, viacgeneračné, veľké domácnosti. Detí je skôr viacej. Počasie? Skôr zima. Lenže pozor, ak by sme Oravu a Kysuce mali vysoko zaočkované, tak napriek tomu, že sú tam početné rodiny, že je tam chlad, aj napriek tomu, že cestujú za robotou, bolo by to v kombinácii s vysokým premorením v druhej vlne dobré, až výborné. Napriek týmto faktorom. Lenže tú vysokú zaočkovanosť tam nemáme.

čo sa s tým dá robiť?

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite